Finhacka kexen i matberedaren. Tillsätt 12 msk smält smör och mixa till en grynig massa.
Testar och testar olika recept, ändrar, kombinerar och justerar. Jag är ute efter något som inte går att beskriva i ord. Kommer att känna av när jag smakar. Plötsligt så händer det. Tar en tugga och tänker efter. Krämig kraftig mörk choklad och salt karamell gifter sig i munnen. Känslan? Lycka! Jag är i himlen, i choklad himlen. Denna choklad paj är to die for, I promise you.
1.
Finhacka kexen i matberedaren. Tillsätt 12 msk smält smör och mixa till en grynig massa.
2.
Tryck kexmassan med backsidan av en matsked i botten och upp mot kanterna på en pajform med löstagsbar botten. Ställ formen i frysen så skalet
3.
Blanda strösockret med 8 msk smör i en kastrull. Koka upp på spisen under kontinuerligt vispning. När den börjar bubbla lite fortsätt vispa ca 1 minut till.
4.
Under fortsatt vispning blanda i 0,75 dl vispgrädde. Ta kastrullen från värmen och låt karamelsåsen svalna, ca 10 minuter.
5.
Häll karamelsåsen över pajskalet och ställ formen i frysen igen tills du förbereder chokladkrämen.
6.
2,5 dl vispgrädde och chokladen delad i mindre bitar värms i en kastrull på spisen tills all choklad har smält. Vispa till en jämn sås.
7.
Häll den över karamelen och ställ pajen antingen i frysen för minst 30 minuter så chokladen sätter sig eller kylskåpskallt över natten.
8.
Pajen garneras med flingsalt precis innan servering. Skölj en kniv i varmt vatten innan du delar pajen.
9.
Det gör att du får skarpa och fina kanter på bitarna.
ca 25-30 Oreo kex ( vill du inte ha Oreos använd Marie eller Digestive kex)
20 msk smält smör
1,5 dl brunt socker
3,25 dl vispgrädde
300 g kvalitets mörkchoklad (eller hälften mörk och hälften ljus)