Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Klä botten och väggarna på en rund form med löstagbara kanter, ca 20-22 cm i diameter, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Mjuk kaka med aprikos och ricotta ost. En perfekt balans mellan sötma och syrlighet. Kakan går att svänga ihop på nolltid, det tar bara lite tid att grädda. Föreslår att du gräddar den långsamt, att du inte har för bråttom, så kakan blir klar. Första gången jag bakade den hade jag alldeles för bråttom och mitten förblev ogräddad.
Du kan alltid byta ut aprikos mot annan frukt eller bär du gillar.
1.
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Klä botten och väggarna på en rund form med löstagbara kanter, ca 20-22 cm i diameter, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
2.
I en skål blanda väl vetemjöl med bakpulver och salt. Ställ åt sidan.
3.
I en skål eller i assistent, vispa ägg och strösocker fluffigt och ljust.
4.
Tillsätt Ricotta osten och vispa tills det är blandat.
5.
Tillsätt mjölblandningen och vispa tills allt är kombinerat, inget mer.
6.
Vänd aprikosbitarna i smeten. Häll i formen, jämna till ytan och toppa med aprikosskivorna .
7.
Toppa med mandelflarn, strö över brunt socker och salt.
8.
Grädda i mitten av ugnen för ca 50- 60 minuter, beroende på ugn. Grädda helst sakta i lågvärme.
9.
Låt kakan vila i formen i ca 10 minuter innan du tar bort kanten på formen. Ställ på galler med formbotten på och låt den kallna helt.
10.
Stjälp upp den på ett serveringsfat och sikta över florsocker innan servering.
1.
Kakan bli bara saftigare och saftigare med tiden. Förvaras väl i kylskåp.
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
3 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk mandelextrakt, kan uteslutas
250 g Ricotta ost
8 aprikoser, urkärnade och grovhackade i kuber
2 aprikoser, urkärnade och delade i skivor
1 dl mandelflarn
1/2 dl brunt socker
en nypa salt
florsocker att sikta över den färdiga kakan