Smörj och mjöla en form med löstagbara kanter. Ställ åt sidan.
Jag har en överraskning. Det ligger inuti denna äppelpaj. Eller hur var det? Äpplena var överraskningen som låg gömda i pajen egentligen. En krämig och god mjölkpaj med äppelgömma. Tanken var att baka en mjölkpaj men såg tre små ganska ledsna äpplen på diskbänken och bestämde mig att använda två av dem. En sak ångrar jag nu efteråt. Att jag inte använde alla tre.
1.
Smörj och mjöla en form med löstagbara kanter. Ställ åt sidan.
2.
Blanda vetemjöl, strösocker, salt och bakpulver i matberedaren och kör tills det är blandat.
3.
Tillsätt smör och cremé fraiche samt vatten.
4.
Kör tills degen går ihop till en klump.
5.
Kavla degen på bakplåtspapper och täck sen formen med.
6.
Nagga botten med en gaffel.
7.
Trimma till kanterna och ställ formen i frysen för ca 15 minuter.
8.
Sätt ugnen på 175º C under tiden.
9.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen för ca 10 minuter.
10.
Blanda strösocker, mjölk och maizena i en kastrull och koka upp under omröring.
11.
Sjud ett par minuter.
12.
Blanda i smöret och vispa till en jämn kräm.
13.
Täck botten med äppelskivorna och strö över malen kanel.
14.
Häll krämen över och grädda i mitten av ugnen för 20- 25 minuter.
15.
Eftersom jag hade lite extra deg efter jag trimmade kanterna, stansade jag några löv och la på pajen när ca 5 minuter återstod av gräddningstiden.
16.
Låt pajen kallna helt innan du siktar florsocker över.
5 dl vetemjöl
100 g kallt smör i kuber
0.5 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
3 msk strösocker
4 msk cremé fraiche
3-4 msk iskallt vatten
5 dl mjölk (bytte ut 1 dl mot vispgrädde)
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0.75 dl maizenamjöl
100 g smör
ett stort eller två mindre äpple skalade och delade i tunna klyftor
malen kanel