back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MIN FÖDELSEDAGSTÅRTA MED CHOKLAD, VANILJ OCH BLÅBÄR

  • 16 personer

Älskar att fylla år och det är varken för att man , sägs det, blir klokare eller för att jag får massa blommor. Ju lite är det för blommorna som jag älskar. Men det är framförallt för födelsedagstårtan. Och här har ni den senaste skapelsen, min alldeles födelsedagstårta. En dröm i choklad, vanilj och blåbär. Du skulle bara veta hur roligt jag har haft med dekorering och garnering av tårtan. Värre än ett barn på julafton...

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 150º C. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen

2.

Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, filmjölk och olja och vispa slät

3.

Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Smeten är väldigt rinnig

4.

Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara

5.

Låt bottnarna svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler

6.

Blanda bär och socker i en kastrul och koka upp på spisen. Mosa bären och sila blandningen för att få bort kärnorna. Låt blandingen svalna

7.

Spara ca 1 dl av blåbärspurén i en separat skål. Det ska du blanda med krämen till garnering av tårtan

8.

Lägg under tiden gelatinen i en liten skål och blanda med 1-2 msk kallt vatten. Låt svälla något och sen mikra ett par sec tills den smälter

9.

Vispa grädde till mjuka toppar

10.

Blanda bär och gelatin i grädde under omrörning. Du kan låta moussen stå kallt något men inte för länge så den börjar stelna

11.

Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en baktermometer

12.

Vispa äggvitorna tillsammans med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning

13.

Vispa sen marängen tills den kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget

14.

Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser kanske krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt då vispa så kommer krämen att “vända” och bli tjock, luftig och slät

15.

1/4 del av krämen vispar du ihop med den sparade blåbärspurén. På ett serveringsfat varva chokladbottnar med två lager blåbärsmousse och ett tunt lager marängsmörkräm i mitten

16.

Täck tårtan med resterande ljus marängsmörkräm

17.

Du kan välja att göra det enkelt för dig och garnera med bär och spritsa på blåbärskrämen. Annars kan du göra som jag!

Ingredienser

Saftiga chokladbottnar

4.75 dl vetemjöl

4.75 dl strösocker

1.75 dl mörk osötad kakao

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

2 stora ägg

2.5 dl filmjölk naturell

2.5 dl rapsolja eller annan neutral olja

1.5 tsk vaniljsocker

2.5 dl kokt vatten

Blåbärsmousse

500 g frysta blåbär

4 msk strösocker

2 tsk gelatinpulver

3 dl vispgrädde

Marängsmörkräm

2.5 dl strösocker

0,6 dl vatten

4-5 äggvitor eller 1,3 dl äggvitor

2 msk strösocker

300 g rumsvarmt smör fördelat i små bitar

Garnering

1 glasstrut

ätbar guldpulver

2-3 tsk citronsaft

3 dl färska blåbär

guldpärlor

guldströssel

färsk myntablad