back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MANDELKAKA MED SYRLIG TOPPING

  • 10 personer

En underbar mandelkaka med syrlig topping som är enkel att göra och passar perfekt till fikat. Toppad med Hemmakvälls Stora mjuka blåa godisbitar för extra smak och färg.

Hur

1.

Heta upp vispgrädde i en kastrull på spisen. Tillsätt godisbitarna och värm försiktigt så att grädden inte börjar koka. Rör emellanåt.

2.

Ta bort från spisen när allt godis har smält. Låt svalna. Ställ kallt i minst 4 timmar eller över natten.

3.

Sätt ugnen på 175 ºC och smörj samt mjöla en rund form ca 24 cm. Använd en så kallad Kaiser-form som har lite upphöjda kanter när du vänder den färdiga kakan upp och ner.

4.

Blanda vetemjöl, mandelmjöl, salt och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.

5.

I en större skål vispa ägg med strösocker och vanilj. Tillsätt gräddfil och olja och vispa jämnt.

6.

Häll i mjölblandningen och blanda jämnt. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter beroende på ugn.

7.

Låt kakan svalna i formen under en kökshandduk. Vänd kakan på ett serveringsfat.

8.

Vispa fyllningen luftigt. Fyll en spritspåse försett med rostyll med fyllningen och toppa kakan. Förvara svalt.

Ingredienser

Mandelkaka

2 dl vetemjöl

2/3 dl mandelmjöl

en nypa salt

1 tsk bakpulver

2 små ägg

1 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 1/2 dl gräddfil eller fett yoghurt

2/3 dl olja neutral i smaken, typ rapsolja

Fyllning

3 dl vispgrädde

200 g Hemmakvälls Stora mjuka blåa