Sätt ugnen på 175 º C och smörja och mjöla en rund form ca 24 cm. Har använt en så kallad Kaiser form som har lite upphöjda kanter när du vänder den färdiga kakan uppochner
Alltså denna mandelkaka med passionsfrukt curd och italiensk maräng. Tack till er alla som röstade på denna kombo på InstaStorys. Det stod mellan passionsfrukt med italiensk maräng och hallonsylt med vispad grädde. Resultatet har du här och jag skulle inte kunna vara mer nöjd för att jag litade på alla där ute. Hade kvar curd i kylskåpet från ett tidigare bak och den bara stod där och inte gjorde någon nytta. Så glad jag blev att kunna använda den istället för att slänga. Denna mandelkaka som är så saftig och god passar utmärkt ihop med sötsyrlig passionsfrukt curd och den italienska marängen. Du måste bara baka den.
1.
Sätt ugnen på 175 º C och smörja och mjöla en rund form ca 24 cm. Har använt en så kallad Kaiser form som har lite upphöjda kanter när du vänder den färdiga kakan uppochner
2.
Blanda vetemjöl, mandelmjöl, salt och bakpulver i en skål och ställ åt sidan
3.
I en större skål vispa ägg med strösocker och vanilj
4.
Tillsätt gräddfil och olja och vispa jämt
5.
Häll i mjölblandningen och blanda jämt
6.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 35-40 minuter beroende på ugn
7.
Låt kakan svalna i formen under en kökshandduk
8.
Vänd kakan på ett serveringsfat
9.
Bredd pasionsfruktcurd över
10.
Koka upp strösocker med vatten i en liten kastrull på spisen. Låt koka tills sirapen når 115 grader
11.
Börja vispa äggvitorna till hårdskum och sen häll försiktigt sirapen ner i en tunn stråle i den uppvispade äggvitan. När all sockerlag är tillsatt ökar du hastigheten på vispen och vispar på högsta 1-2 minuter
12.
Sänk sedan till lägsta hastighet igen och fortsätt vispa tills marängen svalnat helt
13.
Toppa kakan med maräng och bränn av med en brännare
1.
Har du ingen Kaiser-form kan du använda en vanlig rund form, diameter 22-24 cm
2.
För enkelhetens skull har jag bara toppat med maräng, använd en matsked för att göra lite ”vågor”
2 dl vetemjöl
2/3 dl mandelmjöl
en nypa salt
1 tsk bakpulver
2 små ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1.5 dl gräddfil eller fet yoghurt
2/3 dl olja neutral i smaken, typ rapsolja