back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MAMMAS GODASTE PÄRONKAKA MED KARDEMUMMA

  • 45 minuter
  • 20 bitar

En enkel och god päronkaka med kardemumma som påminner om barndomens smaker. Perfekt att servera som fika eller dessert.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme..

    2.

    Klä en form på ca 20 X 30 cm med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

    3.

    Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker i en skål.

    4.

    Vispa ägg och strösocker luftigt.

    5.

    Tillsätt resten av de våta ingredienserna och mjölblandningen. Vispa till en jämn smet.

    6.

    Häll hälften av smeten i formen. Täck med päronbitarna.

    7.

    Häll över resterande smet och jämna till ytan.

    8.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 25-30 minuter.

    9.

    Ta ut och låt kakan svalna i formen.

    10.

    Skär i lagom stora bitar och sikta florsocker över innan servering.

    11.

    Förvaras svalt i låda med lock.

    Tips!

    1.

    Det är en mycket enkel kaka som du kan variera efter smak och säsong. Plommon eller sura körsbär är några favoriter. Och så ta en mindre plåt om du vill ha en högre kaka.

    Ingredienser

    2 ägg

    20 msk strösocker

    20 msk mjölk

    20 msk olja neutral i smaken

    30 msk vetemjöl

    1/4 tsk salt

    1/2 tsk malen kardemumma

    1 1/2 tsk bakpulver

    1 tsk vaniljsocker

    4 stora päron skalade och skivade eller grovt hackade.

    florsocker att sikta över