Aktivera jästen genom att blanda med 1 msk strösocker, 2 msk vetemjöl och 1/2 dl fingervarmt mjölk
Så glad jag blev när jag snubblade över Maiboller, som det heter på norska, hos duktiga Elin Vatnar Nilsen med bloggen krem.no. Jag gjorde en egen variant på bullarna men samma utförande. Majbullar, bullar med vaniljkräm, våriga och så saftiga. Jag vet inte vad du tycket men jag blir glad av att bara titta på dessa. Till och med solen blev glad och tittade fram i helgen som var. Så jag kan tänka mig baka bullarna varje helg framöver om det är det som krävs för att få hit värmen och sommaren.
1.
Aktivera jästen genom att blanda med 1 msk strösocker, 2 msk vetemjöl och 1/2 dl fingervarmt mjölk
2.
Plasta in och ställ varmt tills det börjar bubbla ordentligt, minst 15 minuter
3.
I köksassistent blanda de torra ingredienserna och jästblandningen
4.
Tillsätt mjölken och smöret i kuber
5.
Kör tills degen blir blank och elastiskt och släpper kanterna
6.
Sätt på en kökshandduk och ställ på en varm plats tills degen fördubblar sin volym, ca 1,5 timme. Ju längre desto bättre
7.
Ta upp degen på bakbordet och kavla tunt
8.
Ta ut, stansa, runda plattor som du viker på mitten och sätter ihop kanterna
9.
Lägg på bakplåtspapper på en plåt
10.
Sätt ihop 4 till 5 ”blad”
11.
Låt bullarna jäsa under en kökshandduk minst 1 timme
12.
Sätt ugnen på 165º C under tiden
13.
Fyll en spritspåse med vaniljkräm och spritsa en klick i mitten på varje bulle
14.
Grädda i mitten av ugnen för ca 15 – 20 minuter tills bullarna har fått fin färg
15.
Koka upp på spisen strösocker och vatten och låt sjuda tills det blir en aning tjockare sockerlag, som varm honung
16.
Pensla bullarna direkt med sockerlag och låt dem svalna på galler
11 – 12 dl vetemjöl
1 – 1.5 dl strösocker
1 msk torrjäst aktiverat
0.5 tsk malen kardemumma
0.25 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)
5.5 dl mjölk blandad med vispgrädde
100 g rumstempererat smör
0.5 sats vaniljkräm, crème pâtissière
1 dl strösocker
0.5 dl vatten