Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig form, ca 22 X 22 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
Brownies med nougat och jordnötssmör. Det är den ultimata browniebiten. Lyx i en liten chokladkaka. Lagom kladdig, lagom söt och lagom saltat. Browniesen är enkla att svänga ihop och att variera, både fyllning och topping. Byter du ut mörk chokladen mot ljus kan du ev sänka mängden strösocker i smeten.
1.
Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig form, ca 22 X 22 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
2.
Smällt smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort från spisen och tillsätt strösocker. Vispa snabbt till en slät smet. Låt svalna ev ett par minuter.
3.
Tillsätt äggen och vaniljsocker under vispning. Vänd de övriga ingredienserna i smeten och blanda till en klumpfri smet.
4.
Vänd lätt nougatbitarna i smeten och häll den i formen. Jämna till ytan.
5.
Klicka jordnötssmöret på ytan av kakan och ”swirla” med spetsen av en kniv.
6.
Grädda i mitten av ugnen för ca 20–25* minuter. Låt kakan kallna innan du skär den i bitar.
7.
Förvaras svalt i låda med lock.
1.
*Om du skulle använda ljus choklad kan du minska sockermängden något, med ca 1/2 – 3/4 dl.
200 g smör
225 g mörk choklad, hackad*
2 dl strösocker
4 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1/4 tsk salt utesluts om smöret är saltat
100 g nougat i mindre bitar
3 dl jordnötssmör