back-button

Simona Muntean

Picture of the author

LANGOS EN DOFT AV BARNDOMEN I MITT EGET KÖK

  • 6 personer

Vissa dofter inpräntar sig i hjärna och tar dig tillbaka till en förlorad tid. Man blir glad och lite sorgsen på samma gång. Jag saknar att inte ha min mamma nära och saknaden blir större vissa dagar. När jag var barn brukade hon ofta göra langos, såna mjuka varma och fluffiga friterade vetebröd fyllda med fårost och dill eller med potatismos. Ibland åt vi dem bara med lite crème fraiche och pressat vitlök på. Himmelriket. I helgen blev jag så sugen på langos, kanske inte så mycket för att äta utan som för att göra och känna den välbekanta doften i mitt eget kök.

Hur

1.

Häll mjöl i en bunke och tillsätt vispat ägg, salt och jäst (löst med socker och 2 msk varm mjölk).

2.

Tillsätt den varma mjölken och 0,5 dl olja och knåda till en elastisk deg som släpper bunkens kanter.

3.

Låt degen jäsa på dragfri plats till dubbelstorlek.

4.

Ta degen på oljad bänk och försök hantera den så lite som möjligt så alla luftbubblor blir kvar.

5.

Dela degen i 12-16 bitar, bryt bitarna med handen eller dela med kniv. Dra lite försiktig i hörnen på varje bulle tills dem blir större och platta som på bilden nedan.

6.

I en djup stekpanna, heta upp 5 dl olja och lägg några langos åt gången. Fritera de gyllene bruna på båda sidorna.

7.

Lägg på en talrik på hushållspapper för att rinna av.

Ingredienser

500 g mjöl

1 st ägg

1 tsk salt

25 g jäst

2 tsk strösocker

2,5 dl mjölk

0,5 dl rappsolja

ca 5 dl olja till fritering