Sätt ugnen på 175º C. Klä en bakform, ca 20X25 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Mer bakning med Ernst. Mer inspiration från köketsbox ”Julbak med Ernst”-specialutgåva. Denna gång satte jag ihop Ernst kryddig mjuk pepparkaka med gurkmeja med färskost topping, min berömda färskost topping. Den blev magiskt god. Bakade kakan i en långpanna för att kunna skapa en riktigt showstopper. Min alldeles egna julgran som inte förstör miljön och som kommer överraska. Låt sen alla som sitter vid middagsbordet ta sig en så stor bit som de vill ha.
1.
Sätt ugnen på 175º C. Klä en bakform, ca 20X25 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
2.
Blanda samman kryddorna med vetemjölet och bakpulvret.
3.
Vispa ägg med båda sockersorterna tills det blir fluffigt och poröst.
4.
Tillsätt de torra ingredienserna.
5.
Fortsätt med mjölken och det smälta smöret.
6.
Häll smeten i formen.
7.
Grädda i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter, beroende på ugn.
8.
Låt kallna helt innan du dekorerar.
9.
Vispa smör fluffigt.
10.
Tillsätt färskost och florsocker och vispa fluffigt.
11.
Tillsätt lite vispgrädde under vispning tills du uppnår rätt konsistens som går att spritsa.
12.
Dela kakan enligt bilden nedan.
13.
Lägg på serveringsfat.
14.
Spritsa med färskost och dekorera med lingon och grönt.
1.
Du får lätt till en julgran utan att ha en form och behöva skära bort och kasta kakbitar. Min kaka blev 20 X 25 cm. Se bildspel. Delade först från mitten på den långa sidan mot motsatta hörn, precis som på bilden nedan. Den stora triangeln (A) kommer att vara granens topp. De mindre trianglarna (B) satte jag sen ihop, med de rätta vinklarna mot varandra som på bilden. Sen delade jag varje triangel (B) till små trianglar (C). De små trianglarna (C) flyttade jag ner under (B) och fick utgöra granstammen. Spritsade med en stjärntyll och stammen färgade jag toppingen med lite kakao.
1.5 msk malen kanel
1 tsk kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
2 tsk malen gurkmeja
2 tsk malen kardemumma
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl muscovadosocker
1 dl mjölk
125 g smält smör
100 g smör rumstempererat
300 g färskost typ Philadelphia
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
lingon, krossade maränger och grönt till dekor