back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KRÄMIG CHEESECAKE

  • 10 minuter + 75 minuter
  • 6-8 portioner

Det är inget fel i att lägga lite mer tid på det du bakar eller lagar någon gång. Allting ska inte gå att göra på 10-15 minuter eller vad tycker du? Ta till exempel denna cheesecake. Du bakar den i ugnen i vattenbad i en timme och sen får den stå kallt i minst 8 timmar eller fler. Du får en krämig cheesecake som inte är från denna värld. Så nästa gång du har lite tid över eller känner för att baka en lyxig och ”lät att göra även om det tar lite tid att grädda” och krämig cheesecake tycker jag du ska testa detta recept.

Hur

1.

Förbered en springform med diameter 20-22 cm genom att klä insidan med bakplåtspapper. Smält smöret och blanda med krossade digestivekex. Tryck ut blandningen i botten på formen och ställ in i kylen.

2.

Vispa färskost och socker med elvisp tills det blir en jämn smet. Tillsätt ägg, vaniljsocker, citronsaft och vispa tills allt är väl blandat.

3.

Häll smeten över kexbotten och ställ formen i en större form. Häll i kokande vatten så att det når halvvägs upp på formen med cheesecaken.

4.

Grädda i ugnen på 150 grader i ca 1 timme och 20 minuter. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå kvar i ugnen i ytterligare 1 timme.

5.

Ta ut cheesecaken ur ugnen och låt den svalna helt. Ställ sedan in den i kylen över natten.

Tips!

1.

Cheesecaken gräddas i vattenbad för att minska risken för den spricker på yta, inte för att det skulle göra mig något. Låt den bli riktigt riktigt kallt bara. Det är som sagt den svåra delen.

Ingredienser

Botten

100 g Digestive eller Mariekex finkrossade

1/2 dl strösocker

4-5 msk smält smör

Cheesecake

500 g färskost typ Philadelphia

3/4 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 stora ägg

2 äggulor

2/3 dl vispgrädde

florsocker att sikta innan servering

ev bär och färsk citronmeliss eller myntablad