I en stor skål blanda de torra ingredienserna med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen är klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar
Enkelt bröd i gjutjärnsgryta med ett håligt inkråm och knaprig skorpa. Ingen knådning, ingen komplicerad eller tidskrävande process. Med fyra ingredienser, en skål och en matsked kommer du väldigt långt. Har du inget gjutjärnsgryta kan du grädda brödet i en vanlig gryta med lock eller i en brödform. Det blir kanske en annan karaktär på brödet men gott blir det garanterat!
1.
I en stor skål blanda de torra ingredienserna med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen är klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar
2.
Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Ställ en gjutgryta med locket på i ugnen
3.
Ta upp degen på väl mjölat bakbord och vik mot mitten. Lägg brödet i en skål som du har klätt med bakplåtspapper. Lägg bröden i med skarven neråt. Låt det jäsa under en kökshandduk i 30 minuter
4.
Sikta vetemjöl över toppen och snitta eventuellt med en vass kniv eller rakblad. Ta ut grytan ur ugnen och ta bort locket. Lyft försiktigt degen med bakplåtspapper och lägg den i grytan. Sätt på locket och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 30 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha
5.
Ta bort locket och grädda ytterligare 10–15 minuter om du vill ha brödet välgräddat
6.
Ta ut grytan ur ugnen, lyft brödet med bakplåtspapper och ställ på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk. Låt brödet kallna innan du skär i skivor
1.
Degen ska vara klibbig
2.
Mjöla underlaget/bakbordet rikligt
3.
Mjöla dina händer rikligt
4.
Hantera den färdigjästa degen så lite som möjligt när du formar så du behåller kvar all luft i brödet
8 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 tsk torrjäst
4 dl kallt vatten
Vetemjöl till utbakning