I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
Det är knådfria saffransbullar med blåbär, massa smör och kardemumma i. Drömmen. Alla i familjen var skeptiska till att jag stod i köket igår kväll och bakade saffransbullar i augusti, men när de smakade, då ”smälte” alla. Testa du också vettja!
1.
I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
2.
Tillsätt resterande vetemjöl, börja med 5 dl och upp till 7 dl, lite i taget och blanda väl.
3.
Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
4.
Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Ta fram två muffinsplåtar eller lägg stora muffinsformar på en ugnsplåt. Ställ åt sidan.
5.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
6.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan.
7.
Rulla från den långa sidan. Skär i ca 3-4 cm tjocka bitar och lägg i muffinsformarna.
8.
Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.
9.
Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.
10.
Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.
11.
Pensla bullarna med sockerlag direkt när du tar ut dem från ugnen.
12.
Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!
1.
Byt ut blåbär mot hallon, så så gott med både söt och syrligt.
2 kuvert saffran (blandad med 1 tsk strösocker och 2 msk citronsaft)
1 1/2 tsk torrjäst
1 1/2 dl strösocker
150 g normal saltat smör, kallt
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 tsk kardemumma malen
2 tsk vanilsocker
9 dl + 5-7 dl vetemjöl
200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3-4 msk vetemjöl
2 dl färska eller frysta otinade skogsblåbär
1 1/2 dl brun farin
1 1/2 dl vatten
kardemumma, mortlad att sikta över