I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
Saftiga nästan knådfria nattjästa semlor. Här pratar vi om klassiska semlor som kräver minimalt ansträngning. Fyll dem med hemmagjord rostad mandelmassa. Så goda. Något till Fettisdagen. Skulle du mot förmodan inte ha lust att satsa på hemmagjord mandelmassa så kör på köpt. Detta ska inte sätta käppar i hjulet för semmelprojektet.
1.
I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
2.
Tillsätt resterande 5-6 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.
3.
Dela degen i 20- 24 lika stora delar om du vill göra medelstora semlor och 30-35 delar om du vill göra minisemlor. Kupa handen över en degbit , tryck försiktigt mot bakbordet samtidigt som du rullar bollen inuti din kupade hand mot bordet tills du får en helt slät och fin boll.
4.
Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper med mellanrum mellan dem. Täck med bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur över natten eller i minst 6-8 timmar.
5.
Sätt ugnen på 200 grader, både över- och undervärme.
6.
Pensla bullarna med en blandning på ägg, vatten och salt som du vispat ordentligt med penseln eller gaffel så att den är helt klumpfri.
7.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg och är helt genomgräddade. Låt svalna på galler medan du gör mandelmassan.
8.
Rosta mandlarna i en stekpanna på spisen. Kör dem i matberedare eller mixer. Blanda med florsocker och äggvitan. Tillsätt ev vispgrädde till önskad konsistens.
9.
Lägg mandelmassan i en spritspåse och ställ åt sidan.
10.
Klipp lock till bullarna med hjälp av en sax. Klipp neråt in i bullen för att samtidigt gröpa ur en del av inkråmet. Ta bort överflödigt innanmäte av bullen som följer med locket.
11.
Vispa grädden till mjuka toppar. Fyll en spritspåse med grädde.
12.
Fyll bullarna med mandelmassa och vispgrädde. Lägg på locket och sikta florsocker över. Servera direkt. *
13.
Njuuuuuuut!
1.5 tsk torrjäst
1.5 dl strösocker
150 g normal saltat smör, rumstempererat
ett stort ägg
5 dl mjölk
1 – 1.5 tsk stött kardemumma eller 1 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
9 dl + 6-7 dl vetemjöl
200 g rostade sötmandlar med skal
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
en äggvita
lite vispgrädde till massan får rätt konsistens
5-6 dl vispgrädde
florsocker att sikta över