back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KLADDKAKA

  • 5 minuter + 20 minuter
  • 10 personer

En gammal klassiker, alltid lika uppskattad hemma och som jag bakar alldeles för sällan. Kladdkaka eller kladdis som barnen kallade den när de var små.

Hur

Gör så

1.

Hacka chokladen och smält smöret.

2.

Lägg i chokladen i smöret så den smälter.

3.

Vispa upp äggen tillsammans med sockret.

4.

Rör samman torrvarorna i en bunke.

5.

Blanda ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen, tillsätt sirapen.

6.

Rör sedan ner torrvarorna och blanda till en smet.

7.

Häll smeten i springformen (18 cm använde jag) se till att du smörat och bröat den. Gärna med kakao för att få en finare kant på den.

8.

Grädda i 175 grader i cirka 15-20 minuter tills kakan är genombakad precis i kanten ca 2 cm men kladdig i mitten.

9.

Låt kakan svalna helt innan du siktar över florsocker.

10.

Se i bilderna nedan hur lätt du får till det fina mönstret utan några verktyg.

Tips!

1.

Tips för att få ett fint mönster. Ta en virkad duk, lägg över kladdkakan och sikta florsocker.

2.

Lyft duken försiktigt och du har nu ett superfint mönster som matchar duken.

3.

Kladdkakan är så god precis som den är, lite ljummen. Annars kan du servera den med en kula vaniljglass eller vispad grädde. Förvaras svalt.

4.

Kan med fördel mikras i 10-15 sekunder innan serveringen. Tummen upp verkligen!

Ingredienser

Smet

100 g smör

100 g choklad

2 st ägg

2 msk ljus sirap

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 msk kakao

1 tsk äkta vaniljpulver

1 krm bakpulver

2 krm salt

florsocker till garnering

ev vaniljglass eller vispad grädde till servering