back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KLADDKAKA DELUXE - VÄRLDENS GODASTE KLADDKAKA

  • 5 minuter + 20 minuter
  • 10 personer

Den ultimata kladdkakan, godaste kladdkaka, och det enda receptet du behöver. Och för att lyckas med behöver du tänka på tre enkla saker. Den ena är att använda choklad av bra kvalité, inte blanda i smeten mer än det behövs och den tredje den väsentliga, att inte grädda kakan för länge. Här gäller verkligen att du känner din ugn så du inte gräddar kakan för mycket så du tappar den krämiga konsistensen. Vet att det är svårt men tänk att bättre om kakan är undergräddad än övergräddad

Hur

Gör så

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.

2.

Fodra en rund form med löstagbara kanter, ca 20-22 cm i diameter, med bakplåtspapper, både botten och kanter. Ställ åt sidan.

3.

I en kastrull på spisen värm smör och vispgrädde. Rör i emellanåt. Så fort smöret har smällt tillsätt chokladen och rör i kontinuerligt.

4.

Ta bort från spisen och tillsätt all socker. Blanda jämt.

5.

Tillsätt ett ägg i taget . Vispa kraftigt så inte äggen blir till äggröra på grund av värmen.

6.

Häll i vetemjöl och blanda till en jämn smet.

7.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 20 minuter. Kakan ska vara klar på kanten och ytan men kännas fortfarande mjuk i mitten.

8.

Låt kakan kallna i formen under en kökshandduk och sen vila i kylskåp i minst en timme.

9.

Servera den riktigt kall. Toppa med vispad grädde och garnera ev med choklad för en lyxig festlig känsla. NJUT

Ingredienser

Smet

100 g normalsaltat smör

1.5 dl vispgrädde

300 g mörk choklad av bra kvalité

1 dl Muscovadosocker, ljust eller mörkt (annars strösocker)

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

4 st ägg

1 dl vetemjöl

Topping och garnering

2 dl vispgrädde

Chokladkulor, riven eller hyvlad