Blanda alla ingredienserna till fördeg, täck över med kökshandduk eller lock och ställ bunken i kylskåpet för minst 12 timmar. Fördegen klarar sig i kylskåpet upp mot 48 timmar.
Saftiga och goda bröd fyllda med smör och kardemumma, perfekta att njuta av till fikat eller frukosten.
1.
Blanda alla ingredienserna till fördeg, täck över med kökshandduk eller lock och ställ bunken i kylskåpet för minst 12 timmar. Fördegen klarar sig i kylskåpet upp mot 48 timmar.
2.
Blanda alla ingredienserna till degen i assistent eller en stor bunke. Börja med 600 g mjöl. Blanda till en slät men elastisk deg.
3.
Ställ degen på en sval plats att vila i 30 – 60 minuter om inte flera timmar. Jag ställde min i kylskåpet för en timme.
4.
Rör alla ingredienser till fyllningen till en slät pasta.
5.
Kavla ut degen till en rektangel ca 80 X 40 cm. Bred på fyllningen och rulla längst med den långa sidan. Skär rullen igenom och snurra varje längd innan du flätar.
6.
Lägg i en form som du har klätt med bakplåtspapper eller direkt på en plåt på bakplåtspapper.
7.
Ställ formen eller plåten i den avstängda ugnen med lampan på för att vila i ett par timmar.
8.
Ta ut formen eller plåten och sätt ugnen på 200º C. Antingen penslar du på uppvispad ägg och strör över pärlsocker innan gräddningen eller gräddar längderna först och sen penslar med sockerlag.
9.
Grädda längderna längst ner i ugnen i 175º C i 50- 60 minuter. Jag la över aluminiumfolie när halva tiden hade gått så inte toppen skulle brännas. Tiden är bara en anvisning, alla ugnar är olika. Viktigt att bröden känns klara.
10.
Jag penslade längderna direkt efter gräddning med sockerlag gjort på 1/2 dl vatten, 1/2 dl socker och 1 tsk vanilj. Koka till sirap, när sockret har löst upp sig är den klar.
1.
Det ni ser på bilder är två olika längder, den ena med vanlig deg och den andra med kakao men båda fyllda med kardemumma. För att göra kakaodegen byt ut ca 1 dl av mjölet mot kakao och tillsätt ev 1/2 dl extra strösocker. Bröden blev inte bara vackra att titta på utan mycket saftiga och goda, mycket tack vare att jag bakar med fördeg. Kardemumma och smör är en klar favorit men kanel, vanilj eller Nutella låter inte så fel heller. Vad tycker ni?
10 g färsk jäst
250 g mjölk
250 g vetemjöl
Fördeg från dagen innan
600 -700 g vetemjöl ( Manitoba Cream, Tipo 00 eller Special att föredra)
250 g mjölk
1 tsk malen kardemumma
1 tsk vanilj
1 tsk havssalt
150 g rörsocker
150 g smör (halvera eller uteslut saltet om du använder normalt saltat smör)
150 g smör rumstempererat
150 g socker
3 msk kardemumma malen
ev 1-2 msk vetemjöl ( så inte fyllningen rinner ut ).