back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KARDEMUMMA­BULLAR

  • 16 personer

Godaste kardemummabullarna. Glöm inte - ju långsammare jäsning, desto saftigare bullar.

Hur

Gör så här

1.

Aktivera torrjästen genom att blanda med 2 msk strösocker och 2 msk mjöl i ca 1/2 dl mjölk, täck med plastfolie och ställ åt sidan för minst 10 minuter eller tills det skummar

2.

Blanda alla ingredienser till degen i köksassistent och arbeta den i minst 20 min. Degen kommer att kännas ev kladdig och lös i början, men tillsätt absolut inget mer mjöl. Degen kommer att gå ihop när gluten utvecklas

3.

Låt degen jäsa först i kylen för 30 minuter och sen i rumstemperatur tills den fördubblas sin volym.

4.

Har du tid låt degen kalljäsa i kylskåp för upp till 12 timmar. Tag sedan fram degen i rumstemperatur 1 timme innan utbakning

5.

Arbeta ihop smör och mandelmassa homogen och blanda kardemumma och råsocker

6.

Kavla degen till en rektangulär platta 5 mm tjock. Mjöla eventuellt bakbordet så degen inte fastnar

7.

Bred ut fyllningen över hela degplatta

8.

Vik degen i tre. Kavla degen jämn och skär ut tunna degremsor

9.

Lyft en deg remsa, dra ut den lite längre och snurra till en bulle. Vill du ha större bullar snurra ev två remsor

10.

Sätt på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa till dubbel storlek under plast 1,5 – 3 timmar

11.

Grädda kardemummabullarna i förvärmt ugn i 200° C för mellan 15 – 20 minuter

12.

Koka sockerlag av strösocker och vatten. Klar när den har en honungsliknande konsistens.

13.

Pensla direkt de varma bullarna med sockerlag och strö över ev mer stött kardemumma. Då blir dem glansiga och du stänger in fukten

14.

Låt bullarna svalna på plåten. Ät dem lätt ljumna och njut!

Ingredienser

Deg

2.5 dl mjölk ( brukar ersätta 1 dl med grädde)

40 g färsk eller 1 msk torrjäst

1 litet ägg

1 dl strösocker

2 tsk kardemumma

1 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)

100 g rumstempererat smör

9 dl Manitoba Cream vetemjöl (använd annan sort vetemjöl om du inte har Manitoba)

Fyllning

100 g rumstempurerat smör

100 g mandelmassa riven

0.5 dl rå- eller strösocker

1 tsk stött kardemumma

Sockerlag på 0.5 dl vatten och 0.5 strösocker att pensla bullarna med