Sätt ugnen på 175º C. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Kanelbullar utan jäsning, klara på nolltid, någon? Eller kanske inte nolltid direkt men på mindre än en timme? Kanelbullekakor pratar jag om. Superenkelt att göra och så jättegoda. Mördegskakor smaksatta med kardemumma och kanel. Det bakade jag igår kväll.
1.
Sätt ugnen på 175º C. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
2.
I matberedaren eller för hand kombinera vetemjöl, smör, strösocker, vaniljsocker och äggula.
3.
Dela degen i två lika delar.
4.
Blanda kardemumma i den ena och kakao och kanel i den andra.
5.
Ställ båda degarna i kylen för ca 15 minuter.
6.
På mjölat bakbord, kavla båda degarna ca 15 X 30 cm.
7.
Lägg kaneldegen ovanpå kardemummadegen och rulla från den korta sidan.
8.
Skär i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper med lite plats emellan.
9.
Vispa lätt äggvitan och pensla kakorna.
10.
Strö över pärlsocker.
11.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter tills dem börjar få färg.
12.
Lägg kakorna på galler tills dem kallnar helt.
13.
Förvaras i burk med lock.
1.
Spröda och supergoda samt enkla att bara kakor. Vill du inte ha med kakao och kanel kan du blanda 1 tsk kardemumma i hela degen. Kavla ut ca 1 cm tjockt och stansa rundlar eller andra former. Grädda som vanligt.
5.25 dl vetemjöl
200 g smör
1.25 dl strösocker
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk malen kardemumma
0.5 msk mörkt kakao annars 1 msk vanlig kakao
0.5 - 1 tsk malen kanel beroende på hur kraftig kanelsmak du vill ha
1 äggvita att pensla över
1 dl pärlsocker till garnering