back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KANELBULLAR MED FÄRSKOSTGLASYR

  • 16-17

Har man smakat såna så vill man nästan inte ha vanliga kanelbullar längre. Bullarna är supergoda varma, alldeles färska men förvarar du dem kallt så är dem inte från denna värld dagen efter också. Som min dotter brukar säga ”Bullarna blir bara godare kalla konstigt nog”. Mig behöver ni inte tro på men tro på min dotter för hon är en riktig gottegris.

Hur

Gör så här

1.

Värm mjölken i en kastrull på spisen eller i mikro till ca 37 grader

2.

Smula jästen i en skål och rör i lite varmt vätska tills den har löst upp sig. Blanda med resterande vätska, rumstempererat smör och häll i ca 5 dl mjöl till att börja med

3.

Knåda degen för hand eller med fördel i assistent. Tillsätt mer mjöl om det behövs

4.

Degen ska släppa kanterna på skålen eller assistenten. Ska vara glansig och inte kännas kladdig. Använder du assistent låt den gå minst 10 minuter

5.

Jäs under en kökshandduk på en varm och dragfri plats för ca 30-35 minuter, till dubbelstorlek

6.

Under tiden sätt ugnen på 200°C . Klä en form, rund eller fyrkantig, i bakplåtspapper

7.

Rör smör med socker och kanel till fyllningen. Kavla degen till en rektangulär platta ca 0,5 cm tjock

8.

Bre på fyllningen och rulla från den långa sidan. Skär i ca 3 cm breda bullar. Lägg dem lite glest i formen, bullarna ska få plats att jäsa och gå ihop. Jäs dem på en varm och dragfri plats ca 45 minuter

9.

Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 15- 20 minuter. Mina bullar behövde lite längre tid i ugnen än vanliga bullar just för att dem satt ihop

10.

Förbered glasyren under tiden bullarna ligger i ugnen. Vispa ost och vaniljsocker lätt och fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa till glasyren är jämn. Tillsätt ev lite mjölk, någon matsked, ifall glasyren är för tjock. Den ska vara ganska trögt flyttande

11.

Du kan bre på glasyren på bullarna så fort du har tagit ut dessa från ugnen. Då smälter glasyren lite. Eller så kan du vänta ett par minuter, 5-6 minuter, tills bullarna har svalnat innan du brer på

Ingredienser

Deg

2,5 dl standard mjölk

25 g jäst för söta degar (fungerar med vanligt blå jäst också)

0,75 dl strösocker

50 g smör normalsaltat

5-6 dl vetemjöl

Fyllning

1 dl strösocker

100 g smör rumsvarmt

Rikligt med malet kanel

Glasyr

100 g Philadelphia ost

1 - 1.5 dl florsocker (beroende på hur söt du vill ha glasyren)

1 tsk vaniljsocker

Mjölk att späda ut glasyren om den blir för tjock