back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KANELBULLAR MED BRYNT SMÖR

  • 24 personer

Jag har SÅ suktat efter dessa kanelbullar med brynt smör! Sjukt goda, saftiga och beroendeframkallande.

Hur

Gör så här

1.

I en bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg. Använder du färsk jäst lös upp den i mjölk.

2.

Tillsätt mer av de 6-7 dl vetemjöl, 1 dl i taget, och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr. 

3.

Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.

4.

Bryn smöret i en kastrull på spisen. Det kommer bubbla och skumma, rör i lätt hela tiden så inte mjölkproteinerna fastnar på botten och bränns. När det får en gyllenefärg och börjar dofta karamellaktigt ta bort från plattan.

5.

Häll smöret i en skål och kyl det tills det stelnar. Du kan ställa i frysen eller kylen för att snabba på processen.

6.

Sätt ugnen på 200 grader. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

7.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.

8.

Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan. 

9.

Gör ett treslag och kavla plattan jämnt. Skär i tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare. 

10.

Snurra varje remsa som i video eller forma hur du vill.

11.

Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 45 minuter.

12.

Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter eller tills bullarna känns klara.

13.

Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.

14.

Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och strö över pärlsocker.

15.

Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

Ingredienser

Deg

1 1/2 tsk torrjäst

1 1/2 dl strösocker

150 g smör vid rumstemperatur

5 dl mjölk

1/2 tsk kardemumma malen

2 tsk vaniljsocker

9 dl + 6-7 dl vetemjöl

Fyllning

200 g brynt smör

1 dl brun farin strö

2 tsk vaniljsocker

4 msk vetemjöl

2 msk kanel, malen

Topping

1 1/2 dl strösocker

1 dl vatten

Pärlsocker att sikta över