back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KANELBULLAR MED ÄPPELPAJS­FYLLNING

  • 24 personer

Kanelbullar med äppelpajfyllning. Som att äta kanelbullar och en äppelsmulpaj med vaniljkräm. Bokstavligen. Saftiga knådfria kanelbullar, både luftiga och lite kladdiga i mitten. Så goda. Lång jästid så läs hela receptet innan du börjar baka.

Hur

Gör så här

1.

I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg

2.

Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.

3.

Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar

4.

Gör vaniljkrämen enligt anvisningarna i receptet, blir gott vilket du väljer

5.

Stek äppelbitarna i smör, strösocker, kanel och citronsaft. Rör i så det inte fastnar. Klart när äppelbitarna har mjuknat och ingen saft finns kvar

6.

Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper eller använd två muffinsplåtar*. Ställ åt sidan

7.

Ta upp degen på bakbordet och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.

8.

Blanda alla ingredienser till kanelfyllningen och bred över 2/3 delar av degplattan.

9.

Vik som treslag och kavla plattan jämnt.

10.

Skär i 2 cm tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare eller kniv.

11.

Rulla varje remsa och lägg i muffinsplåt. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.

12.

Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme.

13.

Blanda alla ingredienser till smultoppingen och ställ åt sidan.

14.

Med tummen eller skaften av en träslev gör en fördjupning i varje bulle och spritsa vaniljkräm i. Lägg över ca en matsked äppelfyllning och toppa med smul.

15.

Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter eller tills bullarna är klara och har fått en fin ljusbrun yta.

16.

Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

Ingredienser

Deg

1.5 tsk torrjäst

1.5 dl strösocker

150 g normal saltat smör, kallt

5 dl mjölk

0.5 tsk kardemumma malen

2 tsk vaniljsocker

9 dl + 6-7 dl vetemjöl

Kanelfyllning

150 g normal saltat smör, vid rumstemperatur

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

4 msk vetemjöl

2 msk kanel, malen

Vanilj och äppelfyllning

1/3 sats hemmagjord crème pâtissière eller enkel vaniljkräm

1-2 äpplen skalade och tärnade

25 g smör

0.5 dl strösocker

2 tsk kanel, malen

ca 1 msk citronsaft

Topping

0.5 dl strösocker

1 dl vetemjöl

75 g normal saltat smör, kylskåpskallt