back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KALLJÄSTA SEMLOR

  • 20 personer

Varje år blir det som en tävling mot mig själv att skapa en ny variant på de klassiska semlorna. Så i år blev det gudomligt goda semmelbiskvier och en semmelkaka, supersaftig och så enkelt att göra. Receptet på kakan kommer senare. Men varje år måste jag baka även originalet så därför blev det även kalljästa semlor, här i miniformat. Självklart med hemgjord mandelmassa och vispad grädde.

Hur

Instruktioner

1.

I assistent blanda 12 dl vetemjöl, jäst, mjölk, vitsirap, kardemumma, salt och vaniljsocker. Kör några minuter på medelhastighet.

2.

Tillsätt smöret och kör maskinen på höghastighet tills degen släpper kanterna och blir blank.

3.

Tillsätt ev mer mjöl ifall degen klibbar.

4.

Täck bunken med plastfolie och ställ i kylskåp för minst 6 timmar. Min deg fick vila ute på balkongen över natten. Ju längre desto bättre.

5.

Under tiden förbered fyllningen.

6.

I matberedaren hacka mandlar (med det bruna skalet på) och florsocker till fint mjöl.

7.

Under vispning tillsätt äggvitan och sen lite vispgrädde i taget till önskad konsistens.

8.

Förvara mandelmassan i låda med lock i kylskåpet.

9.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela 20 eller 40 bitar. rulla varje degbit genom att kupa handflata över bullen på bakbordet och röra den lätt i cirklar. Du får supersläta bullar.

10.

Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåt med liten mellanrum emellan. Låt dem jäsa ytterligare 15-20 minuter.

11.

Sätt under tiden ugnen på 175 grader.

12.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 7-8 min om de är små och i 15-20 om du gör stora bullar. Obs! tiden är en anvisning, alla ugnar är olika. Du känner din ugn som bäst.

13.

Låt bullarna kalla på galler innan du klipper ett lock på toppen.

14.

Fyll hålet som bildas med mandelkräm.

15.

Vispa grädden till hårda toppar. Spritsa vispgrädde över och sätt på locket. Förvara semlorna svalt i låda med lock.

16.

Sikta florsocker innan serveringen.

Ingredienser

Bulldeg

1 msk torrjäst

5 dl kall mjölk

1.5 dl vitsirap

1 tsk malen kardemumma

100 g smör rumstempererat

0.5 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

12 – 14 dl vetemjöl

Fyllning och garnering

200 g mandlar naturella eller rostade

1.5 – 2 dl florsocker

1 äggvita

vispgrädde till rätt konsistens på fyllningen uppnås

3 dl vispgrädde till garnering