Sätt ugnen på 175 grader, både över och undervärme. Fodra en stor ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan
Kakor med choklad och hallon. Och lite flingsalt på toppen, bästa kombon. Småkakor är bland det godaste som finns i fika väg. Enkelt att göra på få ingredienser och så otroligt lätt att variera efter smak. Och du, med detta recept kommer du inte att misslyckas. Behöver inte kyla degen innan gräddningen och kakorna kommer ändå inte flytta ut så mycket. Testa så får du se.
1.
Sätt ugnen på 175 grader, både över och undervärme. Fodra en stor ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan
2.
Vispa smält smör och socker. Tillsätt ägget och vispa jämnt
3.
Blanda vaniljsocker, vetemjöl och bikarbonat
4.
Tillsätt till äggsmeten. Blanda jämnt
5.
Vänd choklad i och blanda lätt
6.
Vänd snabbt de frysta bären i maizena och tillsätt smeten. Vänd bara lätt, mossa inte bären för mycket
7.
Forma till runda bollar för hand ( 2 msk deg) eller med hjälp av en cookies/glasskopa**
8.
Lägg på plåt med tillräckligt plats mellan. Grädda omgående för ca 10 minuter eller tills kakorna börjar få en brynt kant och mitten har puffat upp
9.
Ta ut och strö över flingsalt. Låt kakorna kallna på galler
10.
Förvaras svalt i låda med lock
1.
* Rårörsocker (har använt Saltå kvarn) kan bytas ut mot hälften farinsocker och hälften strösocker.
2.
**Om du vill frysa in kakor för att grädda senare, gör enligt steg 2-7 men lägg bollarna i låda med lock och frys in. Ta ut och låt tina upp innan du gräddar kakorna ( se steg 1 och 8-10).
160 g normal saltat smör, smält och avsvalnat
3 dl rårörsocker*
1 stort ägg
2 tsk vaniljsocker
4.75 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
120 g mörk choklad, grovt hackad
ca 2 dl frysta hallon
1 msk maizena eller potatismjöl
flingsalt att strö över de färdiga kakorna