I en kastrull på spisen blanda alla ingredienser till lingonsåsen.
Jag har långe suktat efter en julig tiramisu med saffran och lingon. Jag gjorde en god lingonsås smaksatt med glögg så den blev snäppet godare. Och så garnerade jag den med vit choklad och myntablad. Den blev perfekt. Det enda som påminner om Tiramisu är egentligen mascarponeosten och Savoiardikexen jag använder men det blir en ljuvlig juldessert i alla fall. Passar perfekt till julaftonens dessertbord.
1.
I en kastrull på spisen blanda alla ingredienser till lingonsåsen.
2.
Koka upp och sen låt småputtra ett par minuter. Låt kallna.
3.
Mortla saffran och strösocker. Häll över alkoholen och låt dra i ca 10 minuter.
4.
I en skål vispa mascarponeost med florsocker mjukt och krämigt.
5.
I en annan skål vispa grädden till medelmjuka toppar.
6.
Vänd grädden och saffran i ostkrämen och blanda jämnt.
7.
I en skål eller form varva kex doppade i glögg med kräm och lingonsås, avsluta med lingonsås.
8.
Ställ eventuellt kallt någon timme innan servering.
9.
Garnera med mynta eller citronmeliss och riven vit choklad.
200 g frysta lingon
1 dl glögg alkoholfri
1 dl gelésocker
1 – 2 påsar saffran
1 msk strösocker
2 msk likör eller cognac (citronsaft för alkoholfri alternativ)
300 g mascarponeost
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker
0.75 fpk Savoiardikex
2 dl glögg alkoholfri
färsk myntablad
riven vit choklad