Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme samt fodra en form med bakplåtspapper. Använd samma form som till en rulltårta.
Visst lovade jag er att baka min succé jordgubbstårta fler gånger och dekorera på andra sätt? Efter jag vann tävlingen med min jordgubbstårta började klia rejält i mina fingrar. Den här versionen blev bättre, samma goda smaker men sagolikt fin som min dotter uttryckte sig.
1.
Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme samt fodra en form med bakplåtspapper. Använd samma form som till en rulltårta.
2.
Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål.
3.
Vispa äggvitorna till hård skum och häll i både syra och strösocker under fortsatt vispning.
4.
Når det har blivit så hård att du kan se att det bildas toppar i äggsmeten är den färdigt vispad.
5.
Håll hälften av mjölblandningen och vänd försiktigt med en träslev eller spade. Vänd sen in även den andra delen av mjölblandningen och rör försiktigt. Se till att röra i smeten, blanda, så lite som möjligt för att behålla luften kvar i den.
6.
Fördela smeten på bakplåtspapper och jämna till ytan.
7.
Grädda i mitten av ugnen för ca 20 minuter tills botten känns torr. Gräddningstid är beroende av vilken ugn man har och hur stor form du använder.
8.
Låt kallna på galler under tiden du förbereder fyllningen.
9.
Vispa färskosten och sen tillsätt florsocker i tre omgångar. Vispa snabbt emellan.
10.
Tillsätt de hackade jordgubbarna och vaniljpulvret och vispa snabbt och jämt.
11.
Vänd grädden i krämen.
12.
Jag delade bottnen i tre lika på bredden.
13.
Fördela krämen mellan bottnarna och avsluta med kräm. Vill du inte ha tårtan naken får du antingen göra 1 1/2 sats fyllning eller täck med grädde. Garnera med jordgubbar och ställ kallt om tårtan ska äta senare.
7 äggvitor ( har tagit 2,2 dl)
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk vaniljsocker eller essens
1 tsk askorbinsyra
1,5 dl mjöl ( ersätt sen 1 msk mjöl med 1 msk maizena )
2,5 dl florsocker
1 tsk salt
200 g färskost typ Philadelphia
3 dl florsocker
2 – 3 msk vaniljkräm typ marsán pulver
3 dl vispad grädde
2 dl färska jordgubbar små hackade
jordgubbshalvor till garnering