back-button

Simona Muntean

Picture of the author

JORDGUBBSDESSERT MED ITALIENSK MARÄNG

  • 25-30
  • 6 personer

Jordgubbsskum låter verkligen skumt men jordgubbsdessert med italiensk maräng låter drömgott. Men så heter den direkta översättningen från rumänska. Denna brukade jag äta ofta som barn fast mamma gjorde den aldrig med italiensk maräng. Inte visste hon något om italiensk maräng. Hon vispade äggvitorna med strösocker, snabbt och länge tills det blev en styv och blank maräng och sen in med hackade söta jordgubbar. Jordgubbsskummet, som vi kallade den, var drömgod. Ibland gjorde hon på färska hallon eller smultron. Men det skulle ätas omgående för annars blev den vattning och lös. Men nu har jag testat med italiensk maräng och desserten håller mycket bättre och lite längre. Testa du med, kommer inte ångra dig.

Hur

Gör så här

1.

Häll äggvitorna i en bunke till en köksmaskin. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull på spisen. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitorna till ett hårt skum.

2.

När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i marängen i en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är blank och har svalnad till rumstemperatur.

3.

Hacka undertiden jordgubbarna men spara 4-6 till garnering. Vänd de hackade jordgubbarna i den kalla marängen. Blanda bara lätt.

4.

Ta fram 6 portionsformar eller glas. Fördela desserten i formarna.

5.

Toppa med jordgubbshalvor och grönt. Servera direkt eller ställ i kylskåp någon timme. 

6.

Håller i kylskåp i max ett dygn.

Tips!

1.

*Du kan byta ut jordgubbarna mot hallon, blå- eller björnbär. Använd inte frysta bär eftersom dessa är för vattninga.

Ingredienser

Ingredienser

2 äggvitor

0.5 dl vatten

2 dl strösocker

500 g färska svenska jordgubbar*

Citronmeliss eller myntablad