Sätt ugnen på 160, över- och undervärme. Ställ en form, fylld med vatten längst ner i ugnen.
Lätt, luftig och sammetslen cheesecake, Japansk bomull cheesecake. Den känns som bomull eller rättare sagt som siden. Borde kanske heta Japansk siden cheesecake. Nu bakade jag inte den 3-ingredienser varianten, är lite skeptisk mot. Men originalet var jag bara tvungen att testa. Fast jag inte gräddade kakan i vattenbad utan la formen med vatten längre ner än formen med cheesecake. Enklare. Vet inte om kakan hade blivit slätare på ytan och inte spruckit eller om det hade blivit samma resultat.
1.
Sätt ugnen på 160, över- och undervärme. Ställ en form, fylld med vatten längst ner i ugnen.
2.
Fodra en form, ca 16 cm, med avtagbara kanter med bakplåtspapper, både botten och sidorna. som i bilden nedan.
3.
I en kastrull som ligger i en annan kastrull med vatten på spisen, värm ost med mjölk och smör.
4.
Ta från värmen och låt den kallna. Blanda sen i mjöl och maizena. Blanda bara tills smeten går ihop. Blanda sen i äggulorna.
5.
I en skål vispa äggvitor med tartar till tjock skum. Vispa i sen sockret lite i taget till det blir mjuka toppar i marängen.
6.
Blanda marängen i smeten i 3 omgångar. Vänd marängen lätt i smeten med en sked. Ska absolut INTE vispa i.
7.
Häll smeten i formen och grädda i mitten eller nedersta delen av ugnen för ca 30-35 minuter. Formen ska inte ligga i den andra formen med vatten utan ställas på galler ovanför formen med vatten.
8.
När kakan känns färdigt ska ugnen stängas och luckan öppnas på glänt. Låt kakan ligga i stängt ugn 30 minuter.
9.
Ta ut kakan och låt den kallna helt innan den ställs kallt för ca 4 timmar.
125 g Philadelphia ost
20 g smör
90 g mjölk
30 g mjöl
25 g maizena mjöl
3 ägg separerade
1/3 tsk tartar (kan uteslutas) eller citronsaft
75 g strösocker