back-button

Simona Muntean

Picture of the author

HASSELNÖTSPAJ MED SALT KARAMELL OCH GANACHE

  • 10 personer

Lyxig hasselnötspaj med salt karamell och ganache. Jag har länge velat testa denna kombination eftersom jag älskar hasselnötter, karamell och choklad. Jag kan till och med erkänna att jag har hunnit baka den en och två gånger innan jag hann publicera receptet. Jag kan inte skylla allt på bakboken jag jobbar med nu utan har bara glömt bort att dela denna goding med dig. Hoppas att du finner den lika oemotståndlig som jag gör. Pajen kan lätt anpassas efter eget tycke och smak. Byt ut hasselnötterna mot andra nötter eller varför inte sylt eller färska bär? Skippa salt karamellen då.

Hur

Instruktion

1.

Blanda alla ingredienser till pajskalet till en jämn och blöt massa.

2.

Tryck ut i botten och upp på kanterna på en pajform med löstagbara kanter.

3.

Ställ kallt minst 15 minuter.

4.

I en kastrull på spisen koka strösocker, vaniljsocker och vispgrädde.

5.

Låt koka på medelvärme tills den har fått en brun färg och börjar tjockna. Ca 10-15 minuter. Rör i hela tiden.

6.

Ta bort från spisen och tillsätt smör och salt.

7.

Låt den svalna lite innan du häller den i pajskalet över hasselnötterna.

8.

Låt den sätta sig i 15-30 minuter i kylskåpet.

9.

Förbered ganachen genom att placera vispgrädden i en skål som du värmer på spisen till precis innan den börjar koka.

10.

Häll den över chokladen. Tillsätt smöret.

11.

Blanda tills krämen är slät och låt sedan kallna och tjockna om du ska spritsa över karamellen.

12.

Ställ i kylen för en timme eller tills krämen har stelnat. Innan servering kan du garnera efter tycke eller sikta över guld pulver som i mitt fall.

Ingredienser

Pajskal

250 Digestive kex finkrossade

125 g smör smält

0.5 dl kakao

2 dl rostade och halverade hasselnötter

salt karamell

6 msk smör i små kuber

2 dl strösocker

2.5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

1 tsk havssalt

Ganache

2 dl vispgrädde

300 g mörk choklad

50 g smör