back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Happy Birthday Cookiesandsweets ♥

A light, airy, and heavenly cake with a summer twist. This Angel Food Cake is a true American classic that is easy to make and delicious to enjoy. Perfect for celebrating special occasions or simply indulging in a sweet treat.

    Hur

    1.

    Börja med att sätta ugnen på 175º och förbered din form. Formen ska vara fettfri. SKA INTE VARA SMÖRAT OCH MJÖLAT. Ytterst viktigt att formen är helt rent (från fett) och torr. Har man ingen Angel Food Cake form med löstagnar botten är det viktigt att lägga bakplåtspapper i botten på formen. Jag har varken en vanlig Angel Food Cake form eller den nya varianten med fötter. Fick bygga min egen. Som jag skrev längre upp har jag använt en hög form, hela 10 cm, som jag har lagt bakplåttpapper i botten på och ett metalrör i mitten. Tada! Nu sparade jag både 200 kr och plats i mina kökslådor.

    2.

    Den skålen du ska vispa äggvitorna i ska rengöras grundligt för att få bort ev fettrester. Torka skålen med hushållspapper och med några droppar citronsaft.

    3.

    Blanda mjöl, socker och salt och sikta i 3-4 omgångar.

    4.

    Börja vispa äggvitorna med en elektrisk visp på lägsta för ca 30 secunder tills dem börjar skumma. Häll i creme de tartar och vispa på medelhastighet tills vitorna tjocknar och du kan se att det bildas former efter vispen. Under fortsatt vispning häll det fina sockret, en matsked åt gången. Häll i vanilj och ev färg.

    5.

    När marängen är färdigt ska den ha mjuka toppar alltså den ska vara medium hård inte "vänd upp och ner" skålen hård.

    6.

    Sikta i mjöl brandningen i 4 omgångar. Varje mellan omgång vänd mjölet försiktigt i marängen med en stor slickepott eller spatula. Inga snabba rörelser utan vänd in från kanten mot mitten tills all mjöl är inkorporerat.

    7.

    Häll försiktigt smeten i formen och slätta till ytan.

    8.

    Grädda längst ner i ugnen för 35-40 minuter. Du vet om kakan är klar när toppen på kakan studsar tillbaka efter du trycker ner den försiktig och när en tandpetare kommer ut torr. Testa inte kakan innan det har gått 35 minuter annars finns det risk att den sjunker.

    9.

    Så fort kakan är färdigt gräddad ska den vändas upp och ner och kallna i formen. Kakan ska helst hänga upp och ner i luften, se bilden.

    10.

    Jag hade lätt att balansera kakan på röret jag hade i mitten eftersom detta var längre än formen. På Angel Food Cake formarna kan man se små fötter på kanten på formen som ska hjälpa till annars.

    11.

    Låt den kallna i minst en timme om inte längre. Losna försiktigt runt kanterna med en tunn spatula eller kniv och flytta kakan till en serveringsfat. Jag fick en underbart hög och fin kaka på hela 10 cm.

    Ingredienser

    140 g mjöl

    150 g fint strösocker

    1/2 tsk salt

    13 äggvitor

    1,5 tsk creme de tartar

    150 g fint strösocker

    1/2 tsk vaniljsocker

    ev färg

    5 dl vispgrädde

    200 g färska hallon

    100 g smält choklad