Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en rund form, ca 20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan
Hallonmoussetårta med browniebotten. Det hade jag tänkt fira min födelsedag med. Provbakade denna en månad innan och sen glömde jag bort den. Och det förstår jag inte hur jag bara kunde det. Den är supergod och inte alls svårt att göra. Botten blev väldigt tryffel-aktig, kladdig och passade perfekt till den fräscha mouusen.
1.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en rund form, ca 20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan
2.
I en kastrull på spisen, smält smör och choklad. Ställ åt sidan ca 10 minuter för att svalna något
3.
Vispa ägg och strösocker vit och luftigt. Tillsätt chokladen under fortsatt vispning. Häll i kakao och vetemjöl och vispa snabbt till en jämn smet
4.
Häll i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter. Låt botten kallna i formen
5.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädde och ställ den i kylen
6.
Värm hallonen med strösocker i en kastrull på spisen. Koka upp och småkoka tills hallonen mjukas upp
7.
Mosa hallonen lätt med en gaffel och sila bort kärnorna
8.
Krama allt vatten ur gelatinbladen och lägg dem i den heta hallonpurén. Rör jämt tills gelatinen har smält. Låt purén kallna men ej stelna. Tillsätt crème fraiche och blanda jämnt. Vänd vispgrädde i hallonsmeten med en slickepott
9.
Använd en tårtring eller en form med löstagbara kanter till att montera tårtan i. Häll moussen över brownie botten och ställ kallt minst 4 timmar
10.
Garnera med hallon, ev hallonpuré och krossade maränger, smält choklad eller annat gott du tycker om
1.
För enkelhetens skull använd en form med löstagbara kanter till att grädda botten i. Då kan du använda samma när du monterar moussetårtan
2.
Klä väggarna på formen i plastfilm eller bakplåtspapper innan du häller i moussen. Det blir mycket finare kanter på
3.
Obs! Till denna tårta gjorde jag 1,5 sats mousse. Hälften frös jag in i silikonformar. Har du inga formar då kan du alltid dekorera med smält choklad, krossade maränger, vispgrädde eller hallon
125 g smör
300 g mörk choklad
3 ägg
2 dl strösocker
1.75 dl vetemjöl
0.5 dl kakao osötad
5 gelatinblad
3 dl vispgrädde
250 g frysta hallon
1.5 dl strösocker
2 dl crème fraiche