Sätt ugnen på 200º C.
En svensk klassiker - vaniljdoftande hallongrottor med hallonsylt. Ett enkelt recept som ger ca 25-30 kakor. Perfekt till fika!
1.
Sätt ugnen på 200º C.
2.
Lägg formar på en ugnsplåt*. Jag använder aluminiumformar men det fungerar med pappersformar också. Ställ åt sidan.
3.
Blanda smör och strösocker samt vanilj i en skål eller i matberedaren.
4.
Tillsätt mjöl blandat med bakpulver.
5.
Degen är mjuk men det går att hantera.
6.
Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.
7.
Lägg en degboll i varje form och truck en grop i mitten.
8.
Fyll gropen med hallonsylt, ca 1/2 tsk.
9.
Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter.
10.
Låt kallna på galler under en kökshandduk.
11.
Sikta ev över florsocker innan servering.
1.
Använd en muffinplåt/cupcakesplåt om du har. Använder du en muffinsplåt, fördela degen, rulla till bollar, lägg en boll i varje grop och tryck ett håll i mitten med tummen eller annat rund.
2.
Förvara kakorna i burk med lock. Håller väldigt länge eller skulle kunna hålla länge om dem inte var så himla goda att man åt upp halva satsen redan inom några timmar.
250 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 3/4 dl vetemjöl
ca 1 1/2 dl sylt
att sikta över kakorna florsocker