Bryn köttet i oljan i en stor gryta. Tillsätt lök och vitlök och fräs någon minut tills de blir glansiga men ej får färg,
Gulash gryta från scratch. Enklare att göra än man tror, det enda är att nötköttet tar sin lilla tid att koka. Men värd varenda minut.
1.
Bryn köttet i oljan i en stor gryta. Tillsätt lök och vitlök och fräs någon minut tills de blir glansiga men ej får färg,
2.
Tillsätt paprikan, salt, peppar och allkryddan. Fräs ett par minuter. Tillsätt paprikapulver, tomatpuré och krossade tomaterna. Tillsätt lagerblad, enbär, moroten och stjälkselleri.
3.
Häll vatten över och låt koka upp och sen puttra under lock på medelvärme i ca 1 timme eller tills köttet är mjukt och går isär. Tillsätt ev mer vatten om det behövs. Rör i då och då.
4.
När köttet är klart lägg potatisen över och fyll på med kokt vatten så det täcker precis. Låt koka upp och sen småputtra ca 20 min eller tills potatisarna är mjuka.
5.
Smaka av med salt och peppar. Toppa med persilja.
6.
Servera med inlagd gurka och en god brödbit.
1 dl rapsolja
800 g grytbitar nötkött
2 stora lökar finhackade
4 vitlöksklyftor finhackade
5 dl vatten (mer om det behövs tills köttet är genomkokt)
3 lagerblad
3 krossade enbär
salt, peppar, Vegeta allkrydda
2 msk paprikapulver
2 röda paprikor finhackade
0,5 burk krossade tomater eller 3 finhackade tomater
1 msk tomatpuré
1 morot halverad
1 stjälkselleri
ca 12 potatisar, skalade, i klyftor
kokt vatten
persilja, finhackad, till servering