I en liten skål blanda alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan.
Denna fruktkaka med brynt smör är så där lagom kladdig, söt/salt/syrlig. Vet du hur god den är? Det är en sån ”jag vill behålla hela kakan för mig själv” god. Vet inte hur jag ska beskriva den på ett bättre sätt. Jag tycker du ställer dig i köket och bakar den. Lätt att svänga ihop och lätt att lyckas med. Den är en sån kaka som inte gör sig fin på bild men lägger sig fint fint i magen och gomen.
1.
I en liten skål blanda alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan.
2.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
3.
I en kastrull på spisen bryn smöret till den får en gyllenbrun färg. Blanda hela tiden så inte mjölkproteinerna bränns.
4.
Häll smöret i en form, rektangulär på ca 20 X 25 cm, eller rund på ca 25 cm i diameter.
5.
I en stor skål vispa ihop alla ingredienser till smeten.
6.
Klicka smeten i formen över det brynta smöret. Lägg frukterna och bären och ev all saft som har samlats.
7.
Grädda i mitten av ugnen för ca 25-30 minuter. Kakan kommer bubbla rejält men du ser på smeten när den är färdig.
8.
Låt svalna lite innan du serverar den med vaniljglass eller så.
9.
Kan även serveras kylskåpskall. Så god!
1.
Du kan variera kakan genom att byta ut frukten och bären. T o m chokladknappar är gott i. Eller riven kokos eller mandelflan, Du hör ju!
2 stora persikor/nektariner (eller 6 stora plommon) urkärnade och delade i skivor
100 g hallon eller blåbär
1/2 dl brun socker
1/2 tsk kardemumma
100 g normal saltat smör
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/4 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl mjöl