back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Granskottssirap ur naturens skafferi

En ljuvlig sirap gjord av granskott, perfekt att ha på pannkakor eller som saft. Enligt tradition sägs sirapen vara bra mot förkylningshosta och ha terapeutiska egenskaper för lungorna.

    Hur

    1.

    Skölj skotten i kallt vatten.

    2.

    Lägg skott och dubbelt så mycket kallt vatten i en stor kastrull och koka på spisen. Koka tills skotten känns mjuka.

    3.

    Ta bort från spisen och låt det stå svalt i 12 - 24 timmar. Själv lät jag stå i ca 14 timmar. Ju längre desto koncentrerade smak.

    4.

    Sila vätskan och krama ur allt vatten ur skotten också.

    5.

    Häll vätskan i en stor kastrull och till varje liter vätska addera 7 1/2 dl strösocker och krama saft ur en citron. En kram för varje liter vätska.

    6.

    Koka upp och låt sjuda på spisen sen länge. Ju länge desto mörkare blir sirapen. Tror min fick sjuda i säkert 3 timmar. Den ska få konsistensen av varm honung.

    7.

    Häll i rena flaskor och sätt på locket.

    Tips!

    1.

    Servera med kallt kran eller mineralvatten, häll över pannkakorna eller ta bara en matsked mot hostan. Har du möjlighet att plocka skott tycker jag du ska göra och prova. Jag älskar att ta vara på vad naturen har att erbjuda. Inte bara billigt utan så mycket bättre än köpt som man inte vet allt som finns i.

    2.

    En annan god sirap som jag kommer göra i år är fläder. Längtar bara tills det blommar ut. Men snart så…

    Ingredienser

    granskott

    vatten dubbelt så mycket som granskott

    7 1/2 dl strösocker till 10 dl vätska

    saft från citron, en kram per 10 dl vätska