Vispa alla blöta ingredienser i en skål. Tillsätt de torra ingredienserna, börja med 8 dl mjöl, och knåda till degen blir elastisk och inte klibbar. Tillsätt ev mer mjöl.
Har länge velat baka denna kaka som påminner mig om barndomen och min farmor framför allt. Hon som alltid bakade den, varje sommarlov vi spenderade hos henne och farfar, på landet. Jag och min bror brukade strösa runt med våra små kusiner och när vi kom hem så doftade hela köket vanilj och mannagrynsgröt.
1.
Vispa alla blöta ingredienser i en skål. Tillsätt de torra ingredienserna, börja med 8 dl mjöl, och knåda till degen blir elastisk och inte klibbar. Tillsätt ev mer mjöl.
2.
Sätt ugnen på 150º.
3.
Dela degen i 4 lika delar och kavla ut varje del till en rektangel ca 22X30 cm, antingen på bakplåtspapper eller på baksidan av en plåt. Det blev lite trixigt att kavla degen så än så länge har jag inte hittat dett perfekta sättet.
4.
Jag jobbar på det. Vet att farmor använde baksidan av en plåt men jag hade ingen bra storlek på plåt eller så hade jag ingen slätt baksida.
5.
Grädda en botten i taget i mitten av ugnen för ca 5-7 minuter. Lägg bottnarna på en handuk och täck dem.
6.
Under tiden bottnarna kallnar under kanduk förbered krämen.
7.
Koka upp mjölk och socker och tillsätt mannagrynet under omröring. Koka upp och låt sjuda tills mannagrynsgrötet är färdigt, har tjocknat. Låt grötet kallna.
8.
Vispa smöret luftigt. Vispa i vaniljsocker och lite kall mannagrynsgröt i taget, i ca 4 omgångar, i krämen.
9.
Varva bottnarna med kräm, 1/3 del kräm mellan bottnar. På andra botten lägg kräm och sen bre på sylten innan du lägger på nästa botten. Avsluta med botten och sikta över florsocker.
10.
Farmor brukade bre sylt på alla bottnar men jag tycker det räcker med ett enda lager i mitten.
11.
Låt kakan stå och mjukna över natten eller minst 6 timmar. Skär i lagom stora bitar och njut.
12 msk tomatjuice/ passerade tomater rörda med lite vatten för lösare konsistens
12 msk olivolja/ eller neutral olja om du föredrar
10 msk florsocker
1 ägg
10 g bikarbonat
ca 8-9 dl mjöl
1 l mjölk
2 dl mannagryn
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
300 g rumstempererat smör
2 dl sylt