Sätt ugnen på 175° C. Klä en rund form med löstagbara kanter med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Är du som jag löjligt förtjust i mazariner men tycker det är lite för pilligt att baka i små formar? Eller har du inga småformar? Prova att göra bara en enda, en enda stor mazarinkaka. Kanske tråkigt med en förenklad variant, tycker du, men kakan är inte mindre god för det, jag får sååå svårt att sluta äta! Jag är inte så förtjust i florsockerglasyr men den är ju typiskt för mazariner så den måst upp på kakan.
1.
Sätt ugnen på 175° C. Klä en rund form med löstagbara kanter med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
2.
Blanda snabbt ihop ingredienserna för botten till en deg och låt den vila inplastad i kylen i ca 1 timme.
3.
Kavla eller tryck ut degen till en botten i formen, nagga och förgrädda i ca 10 minuter tills botten har fått lite färg.
4.
Vispa ner smöret i den rivna mandelmassan följt av sockret, vaniljsockret, ett ägg i taget och mjölet.
5.
Fördela smeten i formen och grädda ytterligare ca 20 minuter tills ytan har vacker färg. Låt svalna en aning.
6.
Blanda ihop en trögflytande glasyr på florsocker, vaniljsocker och mjölk.
7.
Fördela den över kakan.
8.
Klicka ut lite sylt och dra försiktigt ut den med en tandpetare till ett dekorativt mönster.
9.
Låt kakan vila i kylen inför servering.
2 1/2 dl vetemjöl
150 g tärnat smör
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g riven mandelmassa av god kvalitet
75 g mjukt smör
1/3 dl strösocker
3 ägg
2 msk vetemjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
ca 3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
lite mjölk
ev lite röd sylt att dekorera med