Vispa mjölk och torrjäst lätt
1.
Vispa mjölk och torrjäst lätt
2.
I köksassistent eller en stor bunke blanda 5 dl vetemjöl och strösocker
3.
Tillsätt mjölk och jäst och kör assistenten eller för hand tills degen går ihop och all vetemjöl har inkorporerats
4.
Tillsätt salt och smör och kör maskinen till all smör har inkorporerats och degen är blank och släpper från kanterna. Knådar du för hand kommer att ta lite längre tid men krävs inga kraftiga tag.
5.
Du kommer behöva tillsätta mer vetemjöl men ta 0,5 dl i taget och knåda tills degen är jämn, sen tar du 0,5 dl till om det behövs och upprepar. Degen ska vara mjuk och elastisk
6.
Olja in bunken lätt och lägg degen i. Plasta in och låt vila i rumstemperatur minst 2 timmar
7.
Sätt ugnen på 175 grader, både över och undervärme. Fodra en ugnsform med bakplåtspapper
8.
Ta upp degen på bakbordet, inget vetemjöl behövs, och dela den i 12 bitar
9.
Ta en bit i taget och knytt ihop änderna, lägg bullen med skarven neråt och kupa handflata över. Gör cirkelrörelser över degbiten och forma till en boll
10.
Lägg i formen med lite mellanrum. Upprepa med resterande degbitar
11.
Plasta in formen och låt bullarna vila i 30 minuter
12.
Sikta ev majsstärkelse över bullarna och grädda i mitten av ugnen för ca 15-20 min, beroende på ugn
13.
Ta ut och låt bullarna svalna ca 10 min. Servera!
1 msk torrjäst (eller 20 g färsk)
2 dl mjölk, varm
6,5 - 8 dl vetemjöl
3 msk strösocker
50 g normal saltat smör, rumstempererat
en nypa salt
2 msk majsstärkelse att sikta över bullarna (kan uteslutas)