back-button

Simona Muntean

Picture of the author

GODASTE ÄPPELKAKA

  • 10 minuter + 30 minuter
  • 16 personer

En enkel och god äppelkaka som påminner om barndomens smaker. Perfekt att servera som fika eller dessert till flera.

Hur

Gör så

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.

2.

Klä en form på ca 20 X 30 cm med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

3.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.

4.

Vispa ägg och strösocker luftigt.

5.

Tillsätt resten av de våta ingredienserna och mjölblandningen. Vispa till en jämn smet.

6.

Häll smeten i formen.

7.

Blanda äppelskivorna med kanel och sockerblandningen. Lägg på smeten.

8.

Grädda kakan i mitten av ugnen för ca 25-30 minuter eller tills den är klar.

9.

Ta ut och låt kakan svalna i formen.

10.

Skär i lagom stora bitar och sikta florsocker över innan servering.

11.

Förvaras svalt i låda med lock.

Tips!

1.

Byt ut äpple mot päron, plommon eller annan stenfrukt.

2.

Servera kakan ljummen med vaniljglass eller vaniljsås

Ingredienser

2 ägg

3 dl strösocker

3 dl mjölk

3 dl olja

4,5 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

4 medelstora äpplen

0,5 tsk kanel + 3 msk strösocker