Värm ugnen till 170 C, både över och undervärme. Fodra en stor plåt, 40 X 50 cm, med bakplåtspapper.
Himmel och…Karpatka. Namnet påminner om höga och snötäckta bergstoppar. Krämen är len som en dröm och trycks ihop mellan två lager petit choux bottnar och hela kakan täcks med ett tunt lager florsocker. Karpatka ska vara en enklare version av den mer raffinerade och delikata Kremowka som är en vaniljkaka mellan två lager smördeg. Har inte ätit den polska Kremowka så jag kan inte uttala mig men låt mig bara säga en sak… Karpakta är gudomligt god och jag rekommenderar alla att testa.
1.
Värm ugnen till 170 C, både över och undervärme. Fodra en stor plåt, 40 X 50 cm, med bakplåtspapper.
2.
Placera smör, vatten, salt, strösocker och mjölk i en kastrull och sjud på spisen på låg värme. Vispa tills smöret är smält och börjar koka lätt. När det kokar ta bort från värmen.
3.
Tillsätt vetemjöl och rör mycket snabbt med träslev eller elvisp tills smeten är krämig och kombineras.
4.
Ställ tillbaka återigen på spisen för 2 – 3 minuter.
5.
Ta bort från spisen och vispa i bakpulvret och äggen ett i taget. Det är viktigt att vispa i ett ägg i taget. Du måste röra om i smeten mycket snabbt. Det bör vara blank och krämig.
6.
Sprid smeten jämn på bakplåtspapper på en stor plåt.
7.
Grädda i 15-20 minuter utan att öppna ugnen under tiden (botten måste vara ljusbrun och tjock, luftig).
8.
Ställ åt sidan för att svalna och förbered krämen under tiden.
9.
Blanda båda mjölsorterna och vaniljsocker med lite mjölk.
10.
Placera resten av mjölken och grädden i en kastrull med sockret i och koka upp.
11.
Tillsätt mjölblandningen och rör om tills krämen är tjock och krämig. Ställ åt sidan för att kallna.
12.
Vispa smöret ljust och fluffigt.
13.
Slutligen vispa krämen i smöret genom att tillsätta en matsked i taget.
14.
Dela botten i två halvor och bre krämen på den ena halva och lägg på den andra.
15.
Ställ kakan kallt, strö över florsocker och skär i rutor innan servering.
1.25 dl mjölk
1.25 dl vatten
100 g smör
0.5 tsk salt
1 msk strösocker
150 g vetemjöl
en nypa bakpulver
5 ägg
2.5 msk majsstärkelse Maizena
2.5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde
250 g rumstempererat, osaltat smör
100g strösocker
15 g vaniljsocker