back-button

Simona Muntean

Picture of the author

GLUTENFRIA JORDNÖTSKAKOR MED KOLA OCH CHOKLAD

  • 24 personer

Jordnötskakor med kola och choklad, på ett fat i köket. Framför mig. Delar en kaka mitt itu och tar en tugga. Tittar ut i mörkret. En fråga som jag inte kan släppa. Är det fortfarande höst eller vinter? Mörker som blandas med ljus, som flyter in i varandra. Tar en tugga till och en klunk kaffe direkt efter. Tid för reflektion. Hjärtat slår lite för fort ibland och jag känner mig mer och mer rastlös. Rastlös och otålig. Det är för mörkt, ruggigt och trist ute. Rastlös. Längtar redan till ljuset, ljuset som blandas med mörkret, som tar över. Men först kommer det bli riktigt vinter, jul och ett nytt år som föds. Så rastlös…

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen 175º C.

2.

Rör ihop alla ingredienser till kakdeg med en matsked eller vispa med elvisp till en jämn deg.

3.

Rulla 20 – 24 st bollar och platta till ca 4-5 cm rundlar.

4.

Grädda på bakplåtspapper på plåt i mitten av ugnen för ca 8-10 min.

5.

Låt svalna tills du gör kola.

6.

Koka upp grädde, socker, vaniljsocker och ljus sirap i 5 min.

7.

Rör i smör och fortsätt koka på svag värme lite till.

8.

När kolan är en aning trögflytande ta bort från spisen och låt den svalna. Då tjocknar den till.

9.

Häll kola på dina kakor.

10.

Strö över jordnötter.

11.

Smält chokladen i mikron, 30 sekunder i taget. Rör i mellan varje gång.

12.

Ringla choklad över kakorna.

Tips!

1.

Har använd krämig jordnötssmör men det fungerar bra med vilken som. Dessa kakor smälter i munnen och kolan är perfekt, inte för mjuk men inte för hård. Som sagt skulle lite flingsalt göra susen. Kakorna är supergoda även utan kola. Ringla bara choklad över. Förvaras i låda med lock.

Ingredienser

Kakdeg

3 dl jordnötssmör

2 helägg

2 dl strösocker

Kola

1 dl vispgrädde

1 dl socker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

2 msk smör normalsaltat

Topping och dekorering

100 g ljus eller mörkt choklad i mindre bitar

100 g rostade jordnötter