back-button

Simona Muntean

Picture of the author

GLASKAKOR

  • 45 minuter
  • 60-70 stycken

Det hör till julen att pyssla. Och det blev inte en dag för tidigt att jag började göra det. Japp jag klädde granen. Eller granarna. Här om dagen. Vad jag har längtat och längtat. Kulor i olika färger, storlekar och smaker. Hallon, citron och jordgubb. Nej, du hörde rätt. Så klart jag pratar om kakor, glaskakor. Visst blev det lite pilligt och det tog sin lilla tid. Receptet räcker att föda ett helt arme. Fick till 60 stycken och sen tappade jag bort räkningen. Det blir massor av kakor i alla fall. Roligaste jag gjort på länge.

Hur

Gör så här

1.

Blanda vetemjöl med bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan

2.

I en matberedare vispa smör och strösocker luftigt och krämig

3.

Tillsätt ägget och vaniljsocker. Vispa jämt och skrapa sidorna

4.

Tillsätt mjölblandningen och vispa tills allting har blandats väl

5.

Lägg degen på plastfolie, platta till och plasta in. Använd degskrapa eller sked eftersom degen är ganska klibbig

6.

Ställ i kylen i minst 1 timme

7.

Kavla degen , ca 0,4 cm tjockt, direkt på bakplåtspapper med en plastfolie över

8.

Stansa ut kakorna och ta bort överflödig deg

9.

För över kakorna på bakplåtspapper på plåt. Stansa olika hål i mitten på kakorna

10.

Fyll hållen i kakorna med krossade karameller. Se till att ingen kross kommer utanför hållen. Jämna till så hålen fylls med ända till kanterna

11.

Om kakorna har hunnit mjukna lite, ställ kallt ca 10-15 minuter

12.

Sätt ugnen på 175 º C

13.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter. kakorna ska inte bli bruna

14.

Låt kakorna svalna på bakplåtspapper innan du flyttar dem försiktigt till galler för att kallna helt. Upprepa samma med resterande deg

15.

Förvara dem i låda med lock, svalt, så kommer dem att hålla länge.

Tips!

1.

För att undvika att degen fastnar och du ska behöva använda vetemjöl. Kavla degen direkt på ett bakplåtspapper och med en plastfilm över. Då kommer den inte att fastna. Ställ svalt efter du har kavlat ut.

2.

För att undvika att kakorna ändra form ska du stansa hål (motiv) i mitten efter att du har fört kakorna över till plåten dem ska gräddas på.

Ingredienser

Deg

6.5 dl vetemjöl

0.5 tsk bakpulver

0.5 tsk salt

225 g smör rumstempererat

1.5 dl strösocker

1 litet ägg

1.5 tsk vaniljsocker

Topping

Finkrossade hårda karameller i olika färger att fylla kakorna med

ev florsocker att sikta över