Blanda mjölk, strösocker och jäst med 2 msk mjöl och låt det stå tills den börjar bubbla.
Italienska friterade munkar fyllda med vaniljkräm eller Nutella. Luftiga och goda munkar att njuta av.
1.
Blanda mjölk, strösocker och jäst med 2 msk mjöl och låt det stå tills den börjar bubbla.
2.
Häll i all vetemjöl, äggen och vaniljsocker och kör i assistent eller för hand tills den har blandats väl, ca 5 minuter.
3.
Tillsätt saltet och smöret och knåda tills degen blir blank och elastisk.
4.
Täck bunken med plastfilm och låt den stå i rumstemperatur ca 2 timmar eller tills degen har fördubblats.
5.
Tryck ihop degen för att få bort luften, täck med plast igen och ställ i kylskåpet för minst 6 timmar, eller över natten.
6.
Dagen efter ta fram degen och dela den i lika bitar.
7.
Forma varje bit till en bulle och ställ dem glest på bakplåtspapper mjölat i förväg.
8.
Täck med plastfilm eller en kökshandduk och låt dem dubbla sin storlek, ca 2 timmar. Ju längre desto bättre.
9.
Heta upp oljan i en djup panna eller mindre kastrull.
10.
Lägg 2- 3 munkar i samtidigt. Låt munkarna bli gyllene bruna innan du vänder dem försiktigt med en gaffel.
11.
Låt munkarna rinna av på hushållspapper innan du rullar dem i strö- eller florsocker. Själv föredrar strösocker, tycker florsocker smälter bara.
12.
Fyll en spritspåse försedd med en sån lång och smal tyll med din fyllning.
13.
Tryck in tyllen i varje mumk och spritsa önskad mängd fyllning.
14.
Ställ munkarna med hället uppåt så inte fyllningen skulle börja rinna av.
2 dl mjölk
1 msk torrjäst
1 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 msk vaniljsocker
3 ägg
100 g rumstempererat smör
ca 8 dl olja till fritering
Vaniljkräm (Satsa på hemmagjord för det är värd. ) Recept på Crème Pâtissière hittar du här.
Sylt
Nutella
Strö- eller florsocker att rulla munkarna i.