back-button

Simona Muntean

Picture of the author

FYLLDA MUNKAR BOMBOLONI

  • 14-16 stora munkar

Italienska friterade munkar fyllda med vaniljkräm eller Nutella. Luftiga och goda munkar att njuta av.

    Hur

    1.

    Blanda mjölk, strösocker och jäst med 2 msk mjöl och låt det stå tills den börjar bubbla.

    2.

    Häll i all vetemjöl, äggen och vaniljsocker och kör i assistent eller för hand tills den har blandats väl, ca 5 minuter.

    3.

    Tillsätt saltet och smöret och knåda tills degen blir blank och elastisk.

    4.

    Täck bunken med plastfilm och låt den stå i rumstemperatur ca 2 timmar eller tills degen har fördubblats.

    5.

    Tryck ihop degen för att få bort luften, täck med plast igen och ställ i kylskåpet för minst 6 timmar, eller över natten.

    6.

    Dagen efter ta fram degen och dela den i lika bitar.

    7.

    Forma varje bit till en bulle och ställ dem glest på bakplåtspapper mjölat i förväg.

    8.

    Täck med plastfilm eller en kökshandduk och låt dem dubbla sin storlek, ca 2 timmar. Ju längre desto bättre.

    9.

    Heta upp oljan i en djup panna eller mindre kastrull.

    10.

    Lägg 2- 3 munkar i samtidigt. Låt munkarna bli gyllene bruna innan du vänder dem försiktigt med en gaffel.

    11.

    Låt munkarna rinna av på hushållspapper innan du rullar dem i strö- eller florsocker. Själv föredrar strösocker, tycker florsocker smälter bara.

    12.

    Fyll en spritspåse försedd med en sån lång och smal tyll med din fyllning.

    13.

    Tryck in tyllen i varje mumk och spritsa önskad mängd fyllning.

    14.

    Ställ munkarna med hället uppåt så inte fyllningen skulle börja rinna av.

    Ingredienser

    Deg

    2 dl mjölk

    1 msk torrjäst

    1 dl strösocker

    8 dl vetemjöl

    1/2 tsk salt 

    1/2 msk vaniljsocker

    3 ägg

    100 g rumstempererat smör

    ca 8 dl olja till fritering

    Fyllning och dekorering

    Vaniljkräm (Satsa på hemmagjord för det är värd. ) Recept på Crème Pâtissière hittar du här

    Sylt

    Nutella

    Strö- eller florsocker att rulla munkarna i.