back-button

Simona Muntean

Picture of the author

FYLLDA LUSSEKATTER MED VIT CHOKLAD

  • 20 personer

Föredrar alltid bullar med fyllning. Även lussekatter. Blir saftigare och godare tycker jag. De här är ju så goda att det går att äta året om. Bläddra för video och steg-för-steg på hur du formar bullarna.

Hur

Gör så här

1.

I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.

2.

Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl, 1 dl i taget, och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.

3.

Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.

4.

Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

5.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.

6.

Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan. 

7.

Gör ett treslag och kavla plattan jämnt.

8.

Skär i tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare Forma till lussebullar.

9.

Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 30-45 minuter.

10.

Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.

11.

Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.

12.

Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen. Strö ev över pärlsocker.

13.

Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

Ingredienser

Deg

1.5 tsk torrjäst

1.5 dl strösocker

2 fpk saffran, stött eller malen

150 g normal saltat smör, kallt

5 dl mjölk

0.5 tsk kardemumma malen

2 tsk vaniljsocker

9 dl + 6-7 dl vetemjöl

Fyllning

200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

4 msk vetemjöl

100 g riven vit choklad

Topping

1.5 dl strösocker

0,75 dl vatten

ev pärlsocker att sikta över