Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
En rund tårta i 3 lager med chokladbotten, passionsfruktmousse och vaniljkräm. En studenttårta som är enkel, elegant och full av smak.
En rund tårta i 3 lager, ca 22 cm
1.
Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
2.
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter.
3.
Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.
4.
Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Det har jag råkat ut för. Smeten är väldigt rinnig.
5.
Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara.
6.
Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.
7.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm juicen i en panna och blanda i gelatinet som du har mikrat och smält innan. Låt det svalna.
8.
Vispa grädden hårt. Vispa separat osten med florsocker. Vänd i ostmassan juicen och gelatinet. Sist vänder du i grädden tills allt är blandat. Låt den kallna men det ska inte stelna helt innan du fyller tårta.
9.
Blanda alla ingredienser och vispa lätt till en slät kräm. Om krämen är för tjock blanda i mer grädde eller mjölk. Om krämen är för lös blanda i lite mer pulver.
10.
Fyll tårtorna med en lager passionsfrukt mousse och ett lager glasskräm.
11.
Till italienska marängen blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en sockertermometer. Vispa äggvitorna tillsammans med 2 msk socker och tartar (ättika eller citron) till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning. Vispa sen marängen ca 5 minuter tills den har kallnat, är blank, styv och luftig. Dekorera tårtan efter tycke och bränn av med en brullébrännare.
12.
Låt tårtorna helst safta till sig och moussen att stabilisera sig ett par timmar eller över natten.
4,75 dl mjöl
4,75 dl socker sugar
1,75 dl mörk kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsp salt
2 stora ägg
2,4 dl buttermilk ( mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter )
2,4 dl rapsolja eller annan neutral olja
1 1/2 tsk vanilla
2,4 dl kokt vatten
Har gjort dubbelsats av detta recept, blev 2 runda tårtor på 3 lager var, ca 22 cm.
2 dl koncentrerat passionsfrukt juice
5 gelatinblad eller 10 tsk pulver
300 g Philadelphia ost
2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
5- 6 msk marsán pulver
2 dl mjölk
1 dl grädde
2,5 dl strösocker
0,6 dl vatten
0,5 tsk tartar, ättika eller citronsaft (används för att äggvitorna inte blir övervispade)
4-5 äggvitor eller 1,3 dl äggvitor
2 msk strösocker