Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
1.
Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
2.
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.
3.
Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Smeten är väldigt rinnig.
4.
Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara.
5.
Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.
6.
Koka upp jordgubbarna med sockret i en kastrull på spisen. Låt småkoka ett par minuter tills bären blir mjuka.
7.
Mossa och sila puren i en liten skål. Låt kallna.
8.
Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en baktermometer.
9.
Vispa äggvitorna tillsammans med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.
10.
Vispa sen marängen tills den kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget.
11.
Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser kanske krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt då vispa så kommer krämen att “vända” och bli tjock, luftig och slät.
12.
Vispa jordgubbspuren i krämen.
13.
På ett serveringsfat sätt ihop bottnarna med 1/3 del kräm emellan. Spackla tårtan med resterande kräm och garnera med färska jordgubbar och ev ätbara blommor.
1.
Tänk på att ALDRIG garnera med blommor eller växter som kan vara skadliga för oss, giftiga. Är du osäker, hoppa över dem.
4 3/4 dl mjöl
4 3/4 dl socker sugar
1 3/4 dl mörk kakao
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 stora ägg
2 1/2 dl buttermilk ( mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter )
2 1/2 dl rapsolja eller annan neutral olja
1 1/2 tsk vaniljpasta
2 1/2 dl kokt vatten
200 g jordgubbar
5 msk gelésocker
2 1/2 dl strösocker
0,6 dl vatten
4-5 äggvitor eller 1,3 dl äggvitor
2 msk strösocker
300 g rumsvarmt smör fördelat i små bitar
färska jordgubbar halverade
ätbara blommor