Blanda jäst med 1 tsk mjöl, 1 tsk socker och 3 msk varm mjölk. Plasta in och låt stå i 5 minuter.
Ensaimadas. När jag åkte till Mallorca i våras var det ända jag tänkte på. Köpte med mig hem 6 st. Snacka om besvikelse och att ögat blir lurad. Torra och smaklösa. Dessa däremot är drömgoda. Ingen som blev besviken här.
1.
Blanda jäst med 1 tsk mjöl, 1 tsk socker och 3 msk varm mjölk. Plasta in och låt stå i 5 minuter.
2.
I en bunke eller assistent blanda vetemjöl, salt och socker.
3.
Tillsätt den aktiva jästen, mjölk, ägg och olja och knåda degen blankt och tills den släpper kanterna. Det tar ca 10 minuter.
4.
Låt degen vila på en varm plats i rumstemeperatur tills den dubblar sin volym.
5.
Sätt ugnen på 175ºC. Klä en plåt med bakplåtspapper.
6.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 8 lika bitar. De bitar som du inte arbetar med täck med plastfolje så dem inte torkar på yta.
7.
Kavla degen som en lång rektangulär remsa, ca 25X10 cm. Kavla super tunnt så du ser underlaget igenom. Degen är elastisk och går inte sönder. Lyft lite och dra, strecha och kavla. Går väldigt fort när man har fått in tekniken.
8.
Blanda vaniljkrämen enl anvisning på påsen.
9.
Pensla rikligt med mjukt smör och lägg ca 1 cm bred fyllning längst ena långsidan. Rulla inte så tajt så degen får plats att jäsa mer. Linda sen rullen till en snigelhusliknande snurra. Lågg på bakplåtspapper. Upprepa samma procedur med resterande degbitar.
10.
Täck med en kökshandduk och låt bullarna jäsa ca 30-45 minuter.
11.
Har du lite smör kvar pensla bullarna precis innan gräddning.
12.
Grädda de i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter tills de får fin färg och ser färdiga ut. Lyft ev lite och se att även botten är brun.
13.
Låt bullarna kallna på galler under en köskhandduk. Sikta över florsocker.
300 g vetemjöl
1 tsk torrjäst
0.5 tsk salt
0.5 dl strösocker
1 ägg
1.5 dl varm mjölk
2 msk rapsolja
ca 100 g mjukt smör till pensling
1 påse köpt vaniljkräm
4 dl mjölk
Florsocker att sikta över de färdiga bullarna