back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ENKLA KANELBULLAR MED GLASYR

  • 30 minuter + 10 minuter
  • 12 stycken

Kanelbullar med glasyr gjorda på mindre än en timme. Dessa smakar som friterade kanelbullar och smälter bokstavligen i munnen. Receptet är superenkelt och jäsningstiden obefintligt. Just det faktum att du doppar degen i smör och rullar i kanel innan gräddningen gör att bullarna får en sån god munk-aktig smak och en lite knaprig yta. Just därför kallar barnen dem för kanelmunkar. Och nej innan du får några idéer, det är inte bakpulver i degen utan jäst.

Hur

Bullar

1.

Sätt ugnen på 175º C. 

2.

Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Aktivera jästen genom att blanda alla ingredienser i en liten skål, täcka med plastfilm och låt stå varmt ca 5 minuter eller tills den börjar skumma.

3.

Tillsätt alla ingredienser till degen i assistent, börja med mindre mängd vetemjöl. Blanda allting väl på låg hastighet. 

4.

Höj hastigheten till medel och fortsätt minst 5 minuter. Om inte degen släpper bunkens kanter, tillsätt lite mer vetemjöl.

5.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla varje degbit till en sträng, ca 15 cm lång

6.

Doppa varje sträng först i smält smör och sen rulla snabbt i socker och kanel. Gör som en dubbelknyt och lägg på plåten. Fortsätt med övriga bitar tills du är klar.

7.

Låt ev degen jäsa övertäckt på en varm plats ca 5 – 10 minuter

8.

Grädda i mitten av ugnen för ca 8- 10 minuter

Topping

1.

Medan bullarna gräddas, blanda alla ingredienser till glasyren

2.

Tillsätt lite vispgrädde i taget tills du uppnår rätt konsistens, ca 2-3 msk. Glasyren ska gå att ringla över bullarna

3.

Ta ut bullarna från ugnen och låt dem svalna ca 5 minuter

4.

Ringla över glasyr och servera ljumma

Tips!

1.

Jag brukar aldrig kunna hålla mig till de sista 5 minuterna så bullarna hinner svalna utan jag ringlar glasyr över nästan på en gång. Då smälter den in i bullarna och dem blir så himla saftiga. Denna gång gjorde jag och även om inte all glasyr smälte in så blev bullarna så himla goda.

Ingredienser

Deg

1/2 paket färsk jäst + 1 msk strösocker + 1 msk vetemjöl + 5 msk varm mjölk

60 g normalsaltat smör, smält

2 1/2 dl fingervarm mjölk

7 – 7 1/2 dl vetemjöl

2/3 dl strösocker

1 ägg

1 tsk vaniljsocker

1/4 tsk salt

Topping

2 dl strösocker

2 tsk kanel

60 g smält smör

Glasyr

100 g färskost naturell

2/3 – 1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

lite vispgrädde