Sätt ugnen på 175º C.
Kanelbullar med glasyr gjorda på mindre än en timme. Dessa smakar som friterade kanelbullar och smälter bokstavligen i munnen. Receptet är superenkelt och jäsningstiden obefintligt. Just det faktum att du doppar degen i smör och rullar i kanel innan gräddningen gör att bullarna får en sån god munk-aktig smak och en lite knaprig yta. Just därför kallar barnen dem för kanelmunkar. Och nej innan du får några idéer, det är inte bakpulver i degen utan jäst.
1.
Sätt ugnen på 175º C.
2.
Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Aktivera jästen genom att blanda alla ingredienser i en liten skål, täcka med plastfilm och låt stå varmt ca 5 minuter eller tills den börjar skumma.
3.
Tillsätt alla ingredienser till degen i assistent, börja med mindre mängd vetemjöl. Blanda allting väl på låg hastighet.
4.
Höj hastigheten till medel och fortsätt minst 5 minuter. Om inte degen släpper bunkens kanter, tillsätt lite mer vetemjöl.
5.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla varje degbit till en sträng, ca 15 cm lång
6.
Doppa varje sträng först i smält smör och sen rulla snabbt i socker och kanel. Gör som en dubbelknyt och lägg på plåten. Fortsätt med övriga bitar tills du är klar.
7.
Låt ev degen jäsa övertäckt på en varm plats ca 5 – 10 minuter
8.
Grädda i mitten av ugnen för ca 8- 10 minuter
1.
Medan bullarna gräddas, blanda alla ingredienser till glasyren
2.
Tillsätt lite vispgrädde i taget tills du uppnår rätt konsistens, ca 2-3 msk. Glasyren ska gå att ringla över bullarna
3.
Ta ut bullarna från ugnen och låt dem svalna ca 5 minuter
4.
Ringla över glasyr och servera ljumma
1.
Jag brukar aldrig kunna hålla mig till de sista 5 minuterna så bullarna hinner svalna utan jag ringlar glasyr över nästan på en gång. Då smälter den in i bullarna och dem blir så himla saftiga. Denna gång gjorde jag och även om inte all glasyr smälte in så blev bullarna så himla goda.
1/2 paket färsk jäst + 1 msk strösocker + 1 msk vetemjöl + 5 msk varm mjölk
60 g normalsaltat smör, smält
2 1/2 dl fingervarm mjölk
7 – 7 1/2 dl vetemjöl
2/3 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
2 dl strösocker
2 tsk kanel
60 g smält smör
100 g färskost naturell
2/3 – 1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
lite vispgrädde