I en stor skål blanda de torra ingredienserna, med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Bearbeta degen någon minut tills den känns elastisk men fortfarande klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar
Enkla glutenfria frallor som motsvarighet till allt brödbak jag gjorde i Nyhetsmorgon. Det finns många där ute som inte kan äta gluten men vill äta gott bröd. Jag fick laborera lite med mitt recept på enkelt bröd och till slut lyckades jag få till en glutenfri variant. Förvånansvärt gott tycker jag som knappast har smakar glutenfritt bröd tidigare. Hoppas att du som äter glutenfritt kommer gilla receptet.
1.
I en stor skål blanda de torra ingredienserna, med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Bearbeta degen någon minut tills den känns elastisk men fortfarande klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar
2.
Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och dela med en degskrapa eller kniv i 7–8 bitar. Du ska hantera degen så lite som möjligt och absolut inte knåda. Mjöla ytan lätt och dra ihop varje bit till en boll. Lägg bröden på bakplåtspapper med skarven neråt. Låt frallorna jäsa under en kökshandduk i 15 minuter
3.
Strö flingsalt över och grädda i mitten av ugnen för 20–25 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha)
4.
Låt frallorna kallna på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk
5.5 dl glutenfri mjölmix
1 msk pofiber
1.5 msk fiberhusk
1 tsk torrjäst
5 dl kallt vatten
1.5 tsk salt
Flingsalt att toppa frallorna med